UDMR, "curtată" şi de Opoziţie şi de Putere
De sâmbătă, UDMR are un nou preşedinte, pe Kelemen Hunor, actualul ministru al culturii, care a primit 371 de voturi la Congresul Uniunii, desfăşurat la Oradea.
Articol de Bogdan Isopescu, 27 Februarie 2011, 10:51
Într-un interviu acordat postului public de radio, noul lider al UDMR a precizat că formaţiunea pe care o conduce nu va rupe protocolul încheiat cu PDL atât timp cât prevederile acestuia sunt respectate.
Acest mesaj a fost transmis după ce partidele din opoziţie au solicitat UDMR-ului să se alăture Uniunii Social Liberale pentru a răsturna actualul guvern.
În discursul său de sîmbătă, liderul PNL, Crin Antonescu a spus că situaţia politică din România nu mai poate continua cu actuala putere şi că trebuie făcut ceva.
"Şi astăzi vă spun că putem, mai târziu, mai greu şi poate insuficient de temeinic, să schimbăm această situaţie fără UDMR, în anul 2012. Putem să o schimbăm mai repede, mai trainic şi să construim împreună un proiect de o anvergură fără precedent pentru România cu UDMR", a îndemnat Crin Antonescu.
La rîndul său, preşedintele PSD, Victor Ponta amintea reprezentanţilor UDMR, că maghiarii din România au obţinut drepturi stabile atât în timpul guvernării PSD din 2000-2004, cât şi în timpul guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu, între 2005 şi 2008 şi sublinia ideea că orice drept câştigat nu se ia înapoi.
"Nu vreau să mai ieşiţi în fiecare lună din criză, ca să intraţi din nou în luna următoare. Ar trebui să ieşim cu adevărat dintr-o criză morală, o criză politică şi după aceea din criza economică care ne afectează pe toţi. Acesta este drumul pe care, împreună cu ceilalţi parteneri din Uniunea Social-Liberală, dorim să mergem, fie din 2012, fie mai devreme; decizia vă aparţine", a spus Ponta, în mesajul său.
În tabăra Puterii, preşedintele PDL, premierul, Emil Boc, amintea că în 20 de ani, Uniunea şi-a câştigat respectul ca partener solid de guvernare, care nu dă înapoi la greu.
"Acum avem şansa să dăm României creşterea economică şi sunt convins că împreună vom culege şi roadele politice ale acestor decizii, care înseamnă câştigarea viitoarelor alegeri şi continuarea guvernării, a subliniat premierul, Emil Boc.