UDMR, "curtat" de opoziţie
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că nu vede "niciun impediment" ca UDMR să fie şi la guvernare, dacă va face parte dintr-o eventuală majoritate care va sprijine moţiunea de cenzură.
Articol de Simona Mihăescu, 20 Octombrie 2010, 12:32
Dacă s-ar constitui o majoritate cu UDMR, acest partid ar fi şi la guvernare, susţine liderul PNL, Crin Antonescu, într-o declaraţie televizată.
"'Nu văd niciun fel de impediment în legătură cu asta, dar sigur că nu pot eu să discut în acest moment. Dacă s-ar constitui o majoritate din care face parte şi UDMR, sigur că şi UDMR ar participa la guvernare, dar e o ipoteză", a afirmat Crin Antonescu .
În opinia liderului PNL, moţiunea de cenzură are şanse reale se fie votată şi nu este doar un gest politic simbolic.
"Rămân consecvent pe poziţia că o şansă majoră pentru această moţiune ar putea veni din discuţiile cât mai temeinice cu UDMR şi grupul minorităţilor naţionale. Discutăm şi vom mai discuta şi cu PSD. Discuţiile cu UDMR şi cu grupul minorităţilor naţionale trebuie să le purtăm împreună, noi, iniţiatorii moţiunii. Nu prea are rost şi nu are eficienţă să vorbim numai noi, PNL, sau numai PSD. Noi vorbim aici de o masă critică, de un număr de voturi, suntem aproape de el", a susţinut Crin Antonescu, într-o declaraţie televizată.
Intitulată "Moţiunea României majoritare, moţiune populară" - documentul enumeră în peste 70 de pagini motivele pentru care actualul guvern ar trebuie demis şi a fost prezentată plenului Parlamentului, miercuri.
Documentul conţine şi soluţiile opoziţiei pentru ieşirea din criză
În timp ce iniţiatorii spun că au găsit voturile care să asigure trecerea moţiunii, reprezentanţii puterii minimalizează gestul opoziţiei.
Moţiunea este una populară, nu este ideologică, ci mai mult un document politic care sancţionează activitatea actualei puteri - susţin semnatarii, 209 parlamentari PSD, PC, PNL. În opinia lor, actuala guvernare trebuie să plece, întrucât distruge cei doi piloni pe care se construieşte orice societate liberă şi prosperă: economia şi instituţiile statului de drept.
Senatorul PSD, Ilie Sârbu, liderul grupului PSD+PC, consideră că punctul forte al moţiunii îl constituie " situaţia disperată în care a ajuns România.
"...nemulţumirea oamenilor, situaţia disperată în care a ajuns România. La ora actuală, nu mai putem vorbi doar de segmente. Toate segmentele sociale - pensionarii, sigur, nu fac excepţie", susţine liderul senatorilor PSD-PC.
Între soluţiile propuse de semnatarii moţiunii se află, formarea unui Guvern de criză, organizarea de alegeri anticipate în şase luni, renegocierea angajamentelor cu FMI şi Banca Mondială, revenirea asupra reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor şi neimpozitarea pensiilor sub 1.000 de lei.
Soluţiile opoziţiei sunt calificate de reprezentanţii puterii drept "dezastruoase".
Liderul grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu, aminteşte condiţiile pe care le-a pus FMI pentru acordarea împrumuturilor financiare şi susţine că soluţiile ăpropuse de opoziţie nu pot fi realizate.
"Se ştie care sunt condiţionalităţile pe care le avem faţă de instituţiile financiare internaţionale, iar dânşii propun nişte soluţii, e adevărat, frumoase, dar care nu pot fi realizate decât cu costul unui deficit bugetar de 10%.
Dezbaterea şi votul pe 27 octombrie
Dezbaterea textului şi votul asupra moţiunii să aibă loc în 27 octombrie, au hotărât, luni, Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, informează RRA.