UDMR contestă legalitatea raportului la Legea educaţiei
UDMR contestă raportul depus la Legea educaţiei. Senatorul ,Tiberiu Bokor,susţine că în ultimele două săptămâni şedinţele comisiei au fost neregulamentare. Foto:Agerpres
Articol de Simona Mihăescu, 22 Noiembrie 2010, 15:25
Senatorul UDMR ,Tiberiu Bokor, a anunţat că vor contesta Raportul Comisiei Senatoriale pentru Învăţământ, la Curtea Constituţională şi vor solicita chiar şi demisia preşedintelui Senatului, Mircea Geaonă, în cazul în care acesta "acceptă asemenea nereguli în funcţionarea comisiilor".
Tiberiu Bokor, susţine că în ultimele două săptămâni şedinţele comisiei au fost neregulamentare, pentru că nu au fost convocate de preşedinte, ci de un vicepreşedinte al acestui for.
"După părerea mea, este cu totul neregulamentar ceea ce se întâmplă, practic, de două săptămâni în Comisia de învăţământ. Nici nu am fost convocat să particip la şedinţe. Că au făcut ei şedinţe ad-hoc... Până ca Curtea Constituţională să se pronunţe. Asta este problema. După ce guvernul şi-a asumat răspunderea, practic, în două săptămâni, la sfârşitul săptămânii, în mod practic, ei au terminat două din lege între ei. Nu cunoaştem ce este în lege. Cred că vom contesta raportul pe care îl trimit colegii din opoziţie. Ne putem duce chiar şi până la Curtea Constituţională sau chiar putem ajunge ca să cerem demisia domnului Geoană, dacă acceptă asemenea nereguli în funcţionarea comisiilor, a declarat reprezentantul UDMR.
Pe de altă parte, secretarul comisiei, senatorul liberal Nicolae Robu, a declarat că s-a avut în vedere sprijinirea învăţământului în limbile minorităţilor naţionale, ţinând însă cont de descurajarea segregării pe criterii etnice.
"Noi am prevăzut că legea sprijină învăţământul în limbile minorităţilor, dar am avut grijă ca aceaşi lege să şi descurajeze segregarea pe criterii etnice. De fapt, la nivel de principiu, segregarea, după cum ştim, este chiar interzisă. Am prevăzut ca limba şi literatura română să fie predate în învăţămâtul primar după manuale speciale - desigur, predarea să se facă în limba română - iar în învăţământul gimnazial şi liceal predarea să se facă după manuale identice cu cele din învăţământul în limba română; desigur, predare în limba română.La Istoria României şi Geografia României, noi ţinem la aceste denumiri," a explicat senatorul PNL.
PDL susţine că opoziţia vrea să continue conflictul politic
Vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur a declarat luni că graba cu care opoziţia a finalizat raportul legii educaţiei la Senat denotă faptul că PNL şi PSD vor să continue conflictul politic. Gheorghe Flutur a declarat luni, că opoziţia trebuia să fie harnică atunci când era necesar şi nu acum, când guvernul intenţionează să-şi asume răspunderea asupra legii educaţiei.
Vicepreşedintele PDL susţine că opoziţia a încălcat regulamentul Senatului,pentru că nu a trecut pe ordinea de zi programul prelungit de la sfârşitul săptămânii.
Raportul la proiectul de lege al educaţiei, depus luni, la Biroul Permanent al Senatului, conţine aproximativ o mie de pagini, dintre care 432 reprezintă amendamente admise, iar 624 - amendamente respinse, informează redactorul RRA..