UDMR, asul din mâneca opoziţiei
Dialogul dintre Uniunea Social Liberală şi UDMR prinde contur, după ce Uniunea a răspuns unei invitaţii la discuţii a opoziţiei, pe teme bine definite.
Articol de Cătălin Purcaru, 19 Iulie 2011, 08:47
Conducerea USL va avea în perioada următoare o serie de întâlniri cu reprezentanţii UDMR pentru a discuta despre revizuirea Constituţiei, modificarea Legii electorale şi reorganizarea teritoriului.
În timp ce UDMR nu exclude un dialog cu opoziţia, PD-L susţine că e vorba de o manevră menită să destabilizeze coaliţia.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, susţine că USL va discuta cu reprezentanţii Uniunii şi despre posibilitatea încheierii unui pact pentru evitarea escaladării tensiunilor etnice.
"Interesul Uniunii Social Liberale nu este acela de a avea tot timpul UDMR la guvernare, dar este un interes al Uniunii Social Liberale ca o minoritate să aibă reprezentare politică", a spus Ponta.
UDMR nu exclude dialogul cu opoziţia
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, reaminteşte că întâlniri pe teme importante între UDMR şi partidele din opoziţie au mai avut loc şi vor avea loc şi de acum înainte.
"Sunt subiecte care, fără o înţelegere în clasa politică, nu pot fi puse în aplicare, sunt subiecte despre care trebuie să vorbim: amendarea Constituţiei, legile electorale, lărgirea drepturilor minorităţilor naţionale şi vom răspunde în scris, aşa cum e politicos, cum este normal", susţine Hunor.
USL vrea "să destabilizeze coaliţia"
Democrat-liberalii nu au încredere în invitaţia adresată de USL partenerilor lor de guvernare.
Purtătorul de cuvânt al PD-L, Sever Voinescu, susţine că neîncrederea democrat-liberalilor vine pe fondul unei lungi perioade în care opoziţia a boicotat orice fel de comunicare.
El vede în invitaţia adresată UDMR o tactică a USL de a destabiliza coaliţia de guvernare.
"Ei cred că UDMR este veriga de care s-ar putea lega. De fiecare dată, sistematic au eşuat", afirmă Voinescu
Potrivit preşedintelui PSD, liderii USL au avut deja în urmă cu o lună întâlniri cu grupul parlamentar al minorităţilor pentru discuţii în legătură cu revizuirea Constituţiei, Legea electorală şi reforma administrativă.