UDMR apreciază iniţiativa lui Tăriceanu de suspendare a preşedintelui drept lipsită de sens
Iniţiativa preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu este lipsită de sens, fiind un demers de campanie electorală, susţine secretarul general al UDMR, Kovacs Peter.
Articol de Politica Romaneasca, 06 Septembrie 2014, 19:45
El a precizat că Uniunea are un candidat în campania pentru alegerile prezidenţiale care trebuie să fie vocea comunităţii maghiare, în persoana preşedintelui Uniunii, Kelemen Hunor.
Kovacs Peter a mai afirmat că nimeni nu le-a cerut sprijinul membrilor UDMR pentru acţiunea preşedintelui Senatului.
Preşedintele Senatului şi al Partidului Liberal Reformator, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat vineri seară că intenţionează să demareze procedura de suspendare a preşedintelui.
Într-o scrisoare deschisă, Călin Popescu Tăriceanu a înaintat şi un calendar conform căruia să aibă loc acest lucru.
"Suspendarea de către parlament în preajma datei de 23 septembrie şi organizarea referendumului de demitere în 2 noiembrie, ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale", precizează documentul.
În opinia lui Călin Popescu Tăriceanu, "coincidenţa datei primului tur al alegerilor prezidenţiale cu referendumul de demitere va crea premise favorabile îndeplinirii cvorumului legal de 50%+1".
Liderul Partidului Liberal Reformator anunţă că în zilele următoare va da publicităţii textul "Cererii de suspendare" pe baza căruia "îi vom invita pe toţi parlamentarii să ni se alăture pentru iniţierea procedurii de demitere a preşedintelui României.
În cazul în care cel puţin o treime din numărul total al parlamentarilor va semna iniţiativa, textul urmează a fi înaintat de Parlament Curţii Constituţionale pentru obţinerea avizului consultativ.
Parlamentarii PLR vor fi primii care vor semna acest demers", se precizează în comunicatul transmis de preşedintele Senatului.
Acesta face o trecere în revistă a momentelor în care preşedintele Traian Băsescu ar fi încălcat prevederile consituţionale.
"Pe data de 25 iunie 2014, Parlamentul a adoptat o declaraţie în care se arată că Traian Băsescu nu mai este îndreptăţit să asigure prestigiul, integritatea morală şi legitimitatea funcţiei prezidenţiale, motiv pentru care trebuie să îşi asume de îndată demisia, având în vedere 'atingerea gravă şi iremediabilă adusă prestigiului funcţiei prezidenţiale prin implicarea fratelui preşedintelui României în fapte de corupţie extrem de grave.
Pe data de 21 august a.c., în calitate de preşedinte al Senatului, am dat publicităţii următorul comunicat: Acţiunea electorală făţişă desfăşurată ieri în sediul Administraţiei Prezidenţiale alături de delegaţia PMP şi declaraţiile făcute de preşedintele României la postul de televiziune B1 mă obligă să adopt o poziţie de protest privind încălcarea repetată de către domnia sa a prevederilor constituţionale", se mai scrie în document.
Tăriceanu aminteşte şi de "intervenţia directă şi instituţională a lui Traian Băsescu la preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în problema portofoliului şi candidatului României la funcţia de comisar european şi în scopul susţinerii pe această temă a poziţiei preşedinţilor de partid, Vasile Blaga şi Klaus Iohannis, reprezintă o nouă escaladare a practicilor prezidenţiale neconstituţionale şi o dublă încălcare a Constituţiei de către preşedintele României".
Întrebat, vineri seara la conferinţa de presă, care a avut loc după summitul NATO de la Newport, dacă se teme de o nouă suspendare, preşedintele Traian Băsescu a răspuns că nu se teme, afirmând că intră în campanie şi "nu o să le fie bine".