UDMR analizează oportunitatea alegerilor anticipate
Vicepreședintele UDMR, Laszlo Borbely, anunță că Uniunea va face, săptămâna viitoare, o analiză serioasă privind oportunitatea declanşării alegerilor parlamentare anticipate.
Articol de Politica Romaneasca, 29 Ianuarie 2012, 16:10
Liderul UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, duminică, că în contextul actualei situaţii socio-politic şi având în vedere decizia Curţii Constituţionale, este necesar ca oportunitatea alegerilor parlamentare anticipate să fie supusă unei analize foarte serioase.
Reprezentantul UDMR a apreciat că această procedură ar mai linişti vocea străzii şi ar asigura un consens cu opoziţia.
"În opinia mea, s-ar mai linişti vocea străzii, în acelaşi timp am ajunge la un consens şi cu opoziţia, reprezentanţii lor fiind cei care au lansat ideea alegerilor anticipate. Iar dacă vorbim cu toţii aceaşi limbă, nu rămâne decât să dăm drumul şi să organizăm alegeri parlamentare", a afirmat Laszlo Borbely.
Liderul UDMR a mai precizat că Uniunea nu se teme de alegerile anticipate şi s-a declarat încrezător în capacitatea de organizare a UDMR în acest sens.
După cum se știe, Curtea Constituțională a declarat, miercuri, neconstituțională comasarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale cu cele parlamentare, admiţând astfel sesizarea USL.
Reamintim că USL a sesizat Curtea Constituţională cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, după respingerea moţiunii de cenzură depuse după asumarea răspunderii Guvernului pe acest act normativ.
Kelemen Hunor: Declarația lui Borbely, făcută în nume personal
Şeful de partid al lui Borbély László, Kelemen Hunor afirmă că declaraţia acestuia privind anticipatele a fost făcută în nume personal.
Potrivit președintelui Uniunii, o eventuală decizie privind alegerile anticipate urmează să fie luată de UDMR numai după discuţii în cadrul coaliţiei.
Senatorul UDMR György Frunda susţine că politicienii ar trebui să se întoarcă la popor pentru a se putea depăşi criza politică actuală.
El spune că, după ce se va lua o decizie în interiorul Uniunii, aceasta va fi prezentată şi partenerilor din coaliţia de guvernare.
”Soluţia cea mai puţin costisitoare este întoarcerea la alegeri, pentru că, dacă nu, oamenii o să spună că ne agăţăm de putere şi este mai importantă puterea decât viaţa lor cotidiană. Nu facem acţiuni partizane, acest lucru se va spune şi în coaliţie, dar cred că ordinea firească a lucrurilor este să aducem o decizie în cadrul Uniunii, pe care, apoi, să o supunem discuţiei coaliţiei”, a declarat György Frunda.
PDL: Problema trebuie discutată în coaliție
Democrat-liberalii consideră că, în cadrul coaliţiei, ar trebui să existe o discuţie dacă se poate lua în calcul oportunitatea declanşării alegerilor parlamentare anticipate.
Deputatul PDL Gelu Vişan susţine că principalul obiectiv îl reprezintă atât situaţia economică din România, cât şi din Europa.
”Problemele economice, şi nu numai, ale României sunt extrem de importante în acest moment, privind şi în contextul european, astfel încât liniştirea sau neliniştirea unei voci, aşa-zise voci a străzii, cred că nu este principalul obiectiv în acest moment”, a arătat Gelu Vişan.
USL speră ca demersul să se finalizeze cu alegeri anticipate
Pe de altă parte, USL consideră că, în momentul în care există o criză politică, pe lângă cea economică şi cea socială, politicienii ar trebui să se întoarcă la oameni.
”Faptul că cei de la UDMR, mai repede chiar decât premierul Boc şi PDL-ul, au înţeles această necesitate este un lucru bun şi sper să se finalizeze tot demersul nostru, al partidelor responsabile din România, cu alegeri anticipate”, a afirmat Victor Ponta, copreşedinte al USL.
Cererea de organziare a alegerilor anticipate a fost formulată şi în cadrul protestelor spontane desfăşurate atât în Piaţa Universităţii, cât şi în ţară.