UDMR afirmă că Parchetul "intimidează demnitarii"
UDMR susţine că trimiterea în judecată a liderului deputaţilor Uniunii, Máté András Levente, face parte din acţiunile Parchetului de "intimidare a demnitarilor din diferite instituţii ale statului".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 20 Septembrie 2013, 12:52
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor susţine că Parchetul General demarează acţiuni în Justiţie în mod aleatoriu, cu scopul de a intimida demnitari sau instituţii ale statului.
Kelemen Hunor declară că are încredere în nevinovăţia liderului deputaţilor UDMR, Máté András Levente, trimis în judecată pentru conflict de interese.
"Se pare că unii dintre membrii Parchetului, folosindu-se în mod repetat de contradicţia şi lipsa de claritate a normelor legale aflate în vigoare, respectiv de lacunele de ordin legislativ, demarează acţiuni în justiţie, în mod aleatoriu, împotriva unor demnitari din diferitele instituţii ale autorităţilor statului cu scopul de a-i intimida", precizează liderul UDMR într-un comunicat de presă.
El mai susţine că asemenea acţiuni transformă statul de drept într-unul polişienesc.
"Avem convingerea că procedura intentată colegului nostru se încadrează în acest gen de acţiuni, care dizolvă statul de drept, transformându-l într-unul cu caracter poliţienesc, în care domneşte legea bunului plac", mai susţine Kelemen Hunor.
El este convins că liderul deputaţilor UDMR nu a încălcat nicio normă legală în vigoare şi îşi exprimă speranţa că justiţia va decide în conformitate cu legile ţării, cu prevederile constituţionale şi deciziile Curţii Constituţionale.
"UDMR este solidară cu Máté András Levente deoarece este vorba de un politician care ani de-a lungul îşi desfăşoară activitatea în interesul comunităţii.UDMR îşi exprimă consternarea faţă de această situaţie şi aşteaptă cât mai curând decizia Curţii Supreme de Justiţie", arată Kelemen Hunor în finalul comunicatului, în numele UDMR.
Máté András Levente, acuzat de conflict de interese
Liderul deputaţilor UDMR, Máté András Levente, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General pentru conflict de interese, fiind acuzat că şi-a angajat soţia la Parlament, iar aceasta a obţinut venituri de peste 5.000 lei.
Conform Codului Penal, conflictul de interese constă în îndeplinirea în exercitarea funcţiei a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a obţinut direct sau indirect un folos material pentru sine, soţ sau rude.
Ancheta în acest caz a fost demarată în urma unei sesizări depusă de Agenţia Naţională de Integritate în septembrie 2011, prin care Mate András Levente era acuzat că şi-ar fi angajat ilegal soţia, Erzsebet Mate, în perioada 16 martie 2010 - 1 ianuarie 2011, în Biroul Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 13 Cluj.