UDMR acuză PPMT că i-a copiat proiectul de regionalizare
Secretarul general al UDMR, Péter Kovács, a afirmat că PPMT a "copiat" proiectul de regionalizare a României înaintat de UDMR încă în anul 2010.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 27 Martie 2013, 18:09
Uniunea Democrată Maghiară din România afirmă că experţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) au copiat de la UDMR proiectul de reorganizare pe regiuni a României, informează MTI, citat de Agenţia de presă RADOR a Societăţii Române de Radiodifuziune.
Proiectul PPMT a fost prezentat marţi de liderii acestui partid.
Într-un comunicat dat publicităţii în cursul zilei de miercuri, secretarul general al UDMR, Péter Kovács, a afirmat că PPMT a "copiat" proiectul de regionalizare a României înaintat de UDMR încă în anul 2010.
Potrivit secretarului general al UDMR, PPMT "a fost atât de ocupat cu obţinerea autonomiei teritoriale, încât nici nu a observat că, de mai multe luni, în România se discută despre reorganizarea pe regiuni a ţării, o chestiune vitală pentru dăinuirea şi dezvoltarea economică a comunităţii maghiare".
Péter Kovács a declarat că, din punctul de vedere al împărţirii pe regiuni a Transilvaniei, "materialul de lucru" al PPMT diferă într-un singur punct esenţial de proiectul UDMR, anume că PPMT propune înfiinţarea unei singure regiuni, compusă din judeţele Sibiu Braşov Alba şi Hunedoara, în timp ce UDMR a propus înfiinţarea a două regiuni din judeţele Sibiu şi Braşov, respectiv Alba şi Hunedoara.
"Nu există nicio problemă că politicienii PPMT sunt de acord cu proiectul de lege înaintat de UDMR, dar să nu zică că au descoperit apa caldă" - a afirmat secretarul general al UDMR.
Péter Kovács a amintit că UDMR doreşte ca dezbaterile referitoare la regionalizare să fie purtate pe plan profesional.
Péter Kovács a adăugat că studiile şi analizele economice ale UDMR arată că regiunile cu valori istorice, ligvistice şi culturale similare sunt mai puternice şi se pot dezvolta mai bine din punct de vedere economic şi social.
În proiectul elaborat de UDMR în anul 2009 se prevede alcătuirea a 16 regiuni din actualele judeţe.
Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senatul României, în 2010, dar Camera Deputaţilor nu a luat în dezbatere nici până acum proiectul propus de UDMR.
Proiectul de regionalizare a României prezentat marţi de PPMT nu ia în considerare graniţele actualelor judeţe.
PPMT propune împărţirea României în 12 regiuni şi acordarea Bucureştiului, Braşovului, Brăilei şi Galaţiului statutul de regiune metropolitană. În proiectele propuse de UDMR şi PPMT, zona Partium şi Ţinutul Secuiesc ar urma să alcătuiască regiuni de sine-stătătoare.