UDMR a înfiinţat Consiliul Autonomiei Culturale
Prin Consiliul Autonomiei Culturale, UDMR doreşte să poarte un dialog cu societatea civilă pentru a formula strategii în domeniul cultural.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 14 Aprilie 2012, 16:02
UDMR a înfiinţat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, Consiliul Autonomiei Culturale, un for de dialog cu societatea civilă prevăzut în statutul Uniunii, care va avea scopul de a formula strategii în domeniul cultural, al învăţământului şi în domeniul ştiinţific.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, că România este mai bogată dacă minorităţile naţionale au posibilitatea de a păstra şi dezvolta identitatea naţională.
"Noi am prevăzut această formă de autonomie culturală în statutul UDMR în 2005-2006. În momentul în care o minoritate crede că identitatea naţională trebuie păstrată, acest lucru se poate face prin foarte multe mijloace, dar limba şi cultura sunt instituţiile cele mai importante unde se păstrează şi se întăreşte identitatea naţională. Acesta este scopul şi UDMR va milita în continuare pentru aşa ceva. Şi România este mai bogată dacă minorităţile naţionale au posibilitatea de a păstra şi dezvolta identitatea naţională", a afirmat liderul UDMR într-o conferinţă de presă, la finalul şedinţei de constituire a Consiliului Autonomiei Culturale.
Potrivit acestuia, în perioada următoare, noul consiliu, condus interimar de Szekely Istvan şi de şase vicepreşedinţi şi şase secretari, va pregăti regulamentul de organizare şi funcţionare.
La şedinţa de constituire a Consiliului Autonomiei Culturale au participat peste 60 de persoane, reprezentanţi ai unor asociaţii şi fundaţii culturale maghiare din Transilvania şi intelectuali maghiari.
Înfiinţarea Consiliului Autonomiei Culturale figura în programul UDMR din 2009 şi în platforma electorală cu care Kelemen Hunor a câştigat funcţia de preşedinte al UDMR la Congresul Uniunii din februarie 2011.