TVA pentru pâine va fi redusă la 9%
Guvernul reduce TVA la pâine, dar creşte accizele la alcool şi la bunurile de lux.
Articol de Radio România, 29 Iulie 2013, 20:02
Guvernul va adopta marţi o ordonanţă simplă în baza căreia TVA pentru pâine va fi redusă la 9%, a anunţat, luni, premierul Victor Ponta, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Victoria, după întâlnirea cu reprezentanţii FMI.
"Mâine vom adopta o ordonanţă simplă şi imediat, sigur, ordonanţa de rectificare, prin care TVA pe tot lanţul producţiei de pâine va fi redus la 9%. Eventualul impact negativ asupra bugetului de stat, produs de această măsură la care am ţinut foarte mult şi de la care sperăm să aducă efecte pozitive, în primul rând în ceea ce priveşte combaterea evaziunii, dar şi încasări suplimentare şi eventualele scăderi de preţuri, este compensat de o creştere convenită la accizele pe alcool şi la bunuri de lux", a precizat Ponta.
El a menţionat că măsura va intra în vigoare de la 1 septembrie.
Distribuitorii ies în câştig
Producătorii de grâu nu sunt convinşi că reducerea TVA-ului la pâine va fi în avantajul lor sau că aceasta se va ieftini.
Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor din România, Laurenţiu Baciu, este de părere că, dacă Taxa pe Valoare Adăugată nu va fi eliminată şi nu se va introduce un timbru pe pâine similar celui pe alcool, singurii care vor avea de câştigat sunt distribuitorii.
"Ei vor vinde pâine tot cu preţul ăla, dar au de dat numai 9% TVA, nu 24%. Dacă dumneavoastră vreţi să mâncaţi o pâine ieftină, TVA să se reducă la zero, iar pâinea să fie timbrată, cum e alcoolul, şi atunci putem să spunem că am eliminat evaziunea de care ne plângem. Acum ei vor să scadă la 9% nu ca să cumpăraţi dumneavoastră mai ieftin - dânşii spun că o să se elimine evaziunea. Nu este adevărat, că cine a furat cu 24, fură şi cu 9%", a spus Lautrenţiu Baciu.
Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor din România i-a mai declarat redactorului RRA, Alex Olaru că, în ciuda faptului că recolta de grâu va fi dublă faţă de anul trecut, producătorii ar putea înregistra pierderi.
Cresc accizele la alcool şi la obiectele de lux
Accizele la alcool vor creşte de la 750 euro/hectolitru la 1.000 de euro/hectolitru, iar la unele obiecte de lux vor fi introduse accize, a declarat luni, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu.
Măsura este destinată să compenseze impactul bugetar negativ pe care l-ar putea determina reducerea TVA la pâine, de la 24% la 9%, iar veniturile suplimentare din accize sunt estimate la 300 milioane lei până la finalul anului 2013.
Potrivit ministrului Finanţelor, vor fi introduse accize la aur şi obiecte din aur, ceasuri, bijuterii, maşini cu motoare de peste 3.000 cmc, iahturi şi armament utilizat de persoane fizice.
Guvernul a încheiat negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi cu Banca Mondială pentru un nou acord de împrumut.
Premierul Victor Ponta a precizat că nu poate oferi detalii, pentru că mai sunt necesare unele proceduri de avizare în cadrul acestor instituţii.
Şeful executivului a convenit cu delegaţia creditorilor internaţionali ca prevederile acestui nou acord să fie prezentate miercuri.
Angajamentul va urmări în principal disciplina financiară şi va presupune privatizarea şi restructurarea unor companii de stat.