Trei bănci prezente în România, vulnerabile în cazul unei noi crize financiare
Opt dintre cele peste 90 de bănci europene au picat testul care a vizat rezistenţa în faţa unei noi crize financiare.
Articol de Mihaela Mihai, 16 Iulie 2011, 10:57
EFG Eurobank, ATEbank din Grecia şi Volksbank din Austria, prezente în România, se numără printre cele opt bănci care nu au promovat testele de stres efectuate de Autoritatea Bancară Europeană.
Potrivit datelor prezentate, vineri, la Londra, de către Autoritatea Bancară Europeană, opt, dintre cele peste 90 de instituţii financiare de pe continent, au picat testul.
Cele mai multe, cinci, sunt din Spania, două din Grecia - EFG Eurobank şi ATE, amândouă prezente şi în ţara noastră - şi una din Austria, Volksbank, de asemenea, cu sucursale şi în România.
Cele trei bănci prezente și în țara noastră au obţinut indici Core Tier 1 (raportat la riscul total) pentru 2012, într-un scenariu pesimist, de sub 5%, nivelul minim necesar promovării.
Astfel, EFG Eurobank a realizat un indice de 4,6%, ATEbank de -6%, iar Oesterreichische Volksbanken de 4,5%.
Testele au vizat chiar capacitatea băncilor de a face faţă unei noi crize financiare, însă sunt voci, precum agenţia de evaluare financiară Standard&Poors, care spun că evaluările nu au fost suficient de severe.
Toate cele opt bănci picate au nevoie de un capital suplimentar, de 2 miliarde şi jumătate de euro, în timp ce alte 16 bănci din Spania, Cipru, Germania, Grecia, Italia, Portugalia şi Slovenia au trecut la limită testul, graţie majorărilor de capital, care au avut loc în primele patru luni ale acestui an.
Între timp, mai multe ţări europene, între care Germania, cer marilor bănci creditoare să participe la finanţare unui nou ajutor internaţional destinat Greciei.
Asta, după ce, în această săptămână, incertitudinile legate de situaţia din Grecia, dar şi de cea din Italia, au afectat bursele europene.
Noul pachet pentru Grecia va fi analizat joi, la Bruxelles, la summit extraordinar al celor 17 ţări din zona euro.
Potrivit corespondentului RRA, se vorbeşte de o sumă de 110 miliarde de euro, similară primului ajutor acordat Greciei.
Comisia Europeană a salutat rezultatele testelor de stres la care au fost supuse băncile europene, pe care le consideră un pas făcut în procesul de remediere a situaţiei din sectorul bancar.
Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, consideră că testele de stres au fost benefice şi că marea majoritate a băncilor europene sunt acum mai puternice şi mai capabile să reziste la şocuri.