Trecerea ICR de la Preşedinţie la Senat, constituţională
Curtea Constituţională a decis că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care Institutul Cultural Român trece din subordinea Administraţiei Prezidenţiale în cea a Senatului respectă Constituţia.
Articol de Flori Doman, 31 Iulie 2012, 12:31
UPDATE Preşedintele Institutului Cultural Român, Horia-Roman Patapievici, a afirmat, marţi, după anunţarea deciziei Curţii Constituţionale privind OUG nr. 27, că întreaga conducere ICR va demisiona, după rezolvarea unor chestiuni de gestiune, în condiţiile reducerii bugetului, conform Mediafax.
Curtea Constituţională a decis, marţi, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind trecerea Institutului Cultural Român din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului este constituţională.
Judecătorii au respins sesizarea de neconstituţionalitate a Avocatului Poporului a OUG 27 /2012 privind unele măsuri în domeniul cultural.
"În ziua de 31 iulie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit. d) din Constituţia României, a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.27/2012 privind unele măsuri în domeniul cultural, excepţie ridicată direct de Avocatul Poporului. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a decis respingerea excepţiei de neconstituţionalitate", este precizat într-un comunicat al Biroului de presă al CC.
Decizia este definitivă şi general obligatorie.
Trecerea ICR în subordinea Parlamentului reprezintă "o decizie de democratizare"
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a anunţat, pe 13 iunie, că Institutul Cultural Român a fost trecut, prin Ordonanţă de Urgenţă, în subordinea Senatului.
"ICR este transferat de la Preşedinţie la Parlament. Senatul este cel care va avea în subordine ICR. Senatul va organiza alegeri pentru preşedinte. Senatul votează preşedintele ICR", a afirmat Zaharescu.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a menţionat că trecerea ICR în subordinea Parlamentului reprezintă "o decizie de democratizare" a acestei instituţii, pe care o va transforma într-o structură "mai transparentă".
"Folosirea fondurilor publice pentru activitatea ICR trebuie să fie la adăpost de orice suspiciune, or, printr-un mecanism transparent şi democratic de control parlamentar, acest lucru se poate îndeplini", a susţinut Zaharescu.
Victor Ponta: ICR, o instituţie mult prea politizată
Conducerea operativă a ICR era asigurată de Horia Roman Patapievici - preşedinte - şi Tania Radu şi Mircea Mihăieş - vicepreşedinţi, însă Camera Deputaţilor a eliminat cele două funcţii de vicepreşedinte, prevăzute din 2011 în Legea de funcţionare a Institutului.
Premierul Victor Ponta spunea despre ICR că era o instituţie "mult prea politizată" şi a acuzat "o lipsă de transparenţă totală" în cheltuirea fondurilor publice la nivelul Institutului.
"Nimeni din această ţară nu mă va convinge că este mai democratic să laşi o instituţie cu bani publici să fie condusă de un singur om decât să fie controlată de o instituţie cum este Senatul, unde sunt toate forţele politice", spunea Ponta.
Premierul susţinea că liderii grupurilor parlamentare PSD-PNL nu intenţionează să îl schimbe pe Horia-Roman Patapievici de la conducerea Institutului Cultural Român, ci să asigure transparenţă în cheltuirea banilor publici, iar "agitaţia" creată pe această temă relevă că cineva are ceva de ascuns.