Tratatul fiscal "va produce efecte după aderarea României la euro"
Social-democraţii au discutat efectele economice şi juridice ale Tratatului fiscal al Uniunii Europene, care urmează să fie adoptat de România.
Articol de Flori Doman, 15 Februarie 2012, 12:01
Dezbaterea organizată de PSD, privind Tratatul fiscal, a vizat atât efectele economice, cât şi cele juridice ale tratatului.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat în timpul dezbaterii că ratificarea Tratatului de către ţara noastră nu pune probleme de natură constituţională.
El a precizat că documentul se supune legii privind ratificarea tratatelor interguvernamentale, care se adoptă de către Parlament prin lege ordinară.
De asemnea, a mai spus că efectele accestui act european va produce efecte în România doar după ce ţara noastră va adera la zona euro.
Adrian Năstase susţine că semnarea unui protocol privind Tratatul UE doar de către membrii coaliţiei este "lipsit de sens".
"Un protocol între membrii coaliţiei de guvernare pe marginea Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare este lipsit de sens, pentru că aprobarea memorandumului privind acest document se face de către Executiv, care este reprezentantul acestei coaliţii", a declarat Năstase.
Deputatul social-democrat Bogdan Niculescu Duvăz a spus că semnarea Tratatului reprezintă un "moment cheie".
"Nu e un lucru simplu să porneşti la acest drum care este, fără îndoială, un moment cheie, că e vorba de un transfer major de suveranitate, că e vorba de modificare constituţională sau nu, că e vorba de nişte obligaţii şi constrângeri de natură bugetară sau a datoriei externe, pe care condiţiile acestui tratat le cere, şi, în acelaşi timp, că e vorba, până la urmă, de cum reuşeşte România să micşoreze decalajele care o despart de ţările dezvoltate ale Uniunii Europene şi cum reuşeşte Uniunea Europeană, pe de altă parte, să fie coerentă cu proiectul ei şi, în ultimă instanţă, cu ea însăşi", a precizat deputatul Duvăz.
Scopul reuniunii, organizate de social-democraţi, a fost acela de a găsi soluţiile necesare ca România să-şi micşoreze decalajul faţă de celelalte ţări din Uniunea Europeană.
Şeful statului vrea susţinere parlamentară
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la conferinţa de presă susţinută luni, că speră ca, în cel mai scurt timp, să fie semnat un protocol.
"Sper ca în cel mai scurt timp să fie redactat un protocol şi partidele politice care sunt de acord cu participarea noastră la Tratatul de stabilitate fiscală, ca tratat interguvernamental şi nu Tratat al Uniunii, să se pronunţe pentru ca decizia politică să poată fi luată şi comunicată în timp util la Bruxelles", a spus preşedintele.
Şeful statului a mai precizat că Tratatul nu poate fi semnat fără o susţinere a partidelor parlamentare sau măcar a majorităţii parlamentare.
"Nu mai avem prea mult până să luăm o decizie. Tratatul nu poate fi semnat fără o susţinere a partidelor parlamentare sau măcar a majorităţii parlamentare. Legat de dialogul cu opoziţia, am propus partidelor parlamentare să înceapă negocierile în condiţiile în care opoziţia poate reveni în Parlament".
Liderii coaliţiei de guvernare au semnat, miercuri, un protocol politic care priveşte ratificarea de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare.