Tratatul fiscal generează proteste
Românii au protestat în toată ţara pentru a atrage atenţia Guvernului asupra faptului că austeritatea nu este o soluţie.
Articol de Flori Doman, 29 Februarie 2012, 18:23
Sindicaliştii care au protestat, miercuri, în întreaga ţară, sunt de părere că semnarea de către România a acestui acord al Consiliul European, în data de 1-2 martie, va duce la blocarea investiţiilor şi va arunca ţara într-o gravă recesiune economică, ale cărei efecte drastice vor fi resimţite pe termen lung.
Dumitru Costin, liderul BNS, spune că România nu-şi poate permite o decizie privind ajustarea deficitului.
"O astfel de decizie privind ajustarea deficitului România nu şi-l poate permite în momentul de faţă. Şi aşa suntem în urma tuturor statelor membre ale UE, iar prinderea României în această chingă macro-economică nu va face nimic altceva decât să încetinească viteza cu care România s-ar putea apropia la un moment dat de ritmul de creştere economică şi socială din alte state membre", a precizat liderul BNS.
Dumitru Costin a mai spus că populaţia României trebuia să fie informată corect asupra consecinţelor accestui act şi că trebuia să fie trecut printr-un referendum.
"Un astfel de document precum Tratatul fiscal al Uniunii Europene de o asemenea însemnătate trebuia să fie trecut printr-un referendum. Populaţia României trebuia să fie informată corect asupra consecinţelor acestui act, apoi să se prezinte la urne, să spună dacă este sau nu de acord cu tratatul" a spus Costin.
Sindicaliştii au cerut, în timpul protestelor, crearea de locuri de muncă şi conservarea celor existente, respectarea acordului privind creşterea salariului minim, combaterea fraudei şi a evaziunii fiscale, combaterea muncii la negru, restabilirea dialogului social, o reformă a sănătăţii în beneficiul contribuabililor, asigurarea unor salarii şi a unor pensii decente.
Proteste în România şi în Uniunea Europeană
Protestele care au vizat politicile de austeritate au avut loc în judeţe precum Cluj, Iaşi, Botoşani, Sibiu, Caraş-Severin, Olt, Baia Mare, Buzău, Constanţa, Bucureşti.
Protestarii au ascultat discursurile liderilor sindicali şi au strigat lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale.
Sindicaliştii de la BNS şi Cartel Alfa au protestat în faţa sediilor prefecturilor şi a Guvernului, nemulţumiţi că Guvernul a aprobat semnarea de către România a Tratatului european de stabilitate, care fixează, între altele, o limită a deficitului bugetar structural, de 0,5%.
Cele două confederaţii sindicale româneşti s-au aliniat astfel la protestele Confederaţiei Europene a Sindicatelor, care au avut loc, miercuri, în toate cele 27 ţări ale Uniunii Europene.
Preşedintele va semna Tratatul european
Şeful statului pleacă la Bruxelles pentru semnarea tratatului european de guvernanţă fiscală.
Preşedintele Traian Băsescu va participa pe 1-2 martie la reuniunea Consiliului European de primăvară.
Discuţiile şefilor de stat şi de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene se vor concentra asupra măsurilor de consolidare a uniunii economice a Uniunii Europene, atât în ceea ce priveşte întărirea disciplinei fiscal-bugetare, cât şi stimularea creşterii şi a ocupării forţei de muncă.
Proteste şi împotriva întroducerii clasei pregătitoare
În Capitală, sindicalişti din grădiniţe şi şcoli, membrii ai Federaţiei Sidicatelor din învăţământ Spiru Haret, dar şi părinţi au pichetat sediul Ministerului Educaţiei.
Protestatarii sunt nemulţumiţi de prevederile ordinului referitor la înscrierea copiilor în clasa I, precum şi de clasa pregătitoare şi au solicitat, practic, suspendarea acestuia.
Sindicaliştii apreciază că acest act normativ este practic inaplicabil la această dată, pentru că, în primul rând, nu există resurse umane, financiare, programe şcolare, mobilier adecvat, dar şi spaţii suficiente, iar, în al doilea rând, actul normativ amintit încalcă, din punctul de vedere al organizaţiilor sindicale, principii de drept constituţional.