Tranzacţia dintre firma Berfige şi Ioana Băsescu în cazul Nana "ar putea fi anulată"
Mircea Irimie, secretarul comisiei parlamentare Nana, susține că tranzacția dintre Ioana Băsescu și firma Berfige este ilegală, lucru care va fi dovedit.
Articol de Radio România, 09 Aprilie 2014, 18:43
În urma audierilor din Comisia parlamentară Nana, s-a constat că firma implicată, Berfige, fiind inactivă, n-ar fi avut dreptul să vândă terenul, a spus Mircea Irimie, secretarul comisiei parlamentare, deputat PC.
"Considerăm că s-au făcut tranzacţii ilegale,care, bineînţeles, le vom dovedi, şi cred că la finalul raportului vom duce lucrurile în zona în care se va anula întreaga tranzacţie, între societatea Berfige şi cumpărătorul de drept, respectiv doamna Ioana Băsescu, pentru că în urma tuturor tranzacţiilor s-au găsit foarte multe elemente ilegale introduse", a spus Vicenţiu Irimie într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului.
El a precizat că această Comisie specială nu are statutul Corpului de control al premierului.
"Chiar dacă Comisia de anchetă Nana este o comisie specială, nu avem statutul pe care îl are Corpul de control al prim-ministrului şi, ca atare, nu avem nici instrumentele şi nici pârghiile pe care le are Corpul de control", a arătat deputatul PC.
Raportul Comisiei parlamentare de anchetă în cazul terenului cumpărat de fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, în comuna Nana este finalizat în proporţie de 90% şi va fi trimis la birourile permanente săptămâna viitoare, a anunţat senatorul Gabriela Firea.
Raportul urmează să fie prezentat în plenul Parlamentului după Paşte.
Guvernul sesizează Parchetul în cazul terenurilor din Nana
Guvernul va sesiza parchetul în cazul restituirilor de terenuri din comuna Nana, arătând că numeroase astfel de operaţiuni din anii anteriori prezintă nereguli.
Concluziile sunt prezentate în raportul Corpului de control al premierului.
Raportul Corpului de control al Guvernului arată că nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea comisiei locale de fond funciar Nana, în perioada 2008-2013, iar modificarea componenţei comisiei locale de fond funciar s-a făcut abia după iniţierea acţiunii de către Corpul de control al Guvernului.
Raportul mai evidenţiază că analizarea şi soluţionarea cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate s-au realizat fără respectarea ordinii de înregistrare, unele cereri fiind analizate la scurt timp după ce au fost depuse, iar altele chiar şi după 12 ani de la înregistrarea lor.
Totodată se arată că reconstituirea dreptului de proprietate s-a realizat pe alte terenuri decât vechile amplasamente, cu încălcarea prevederilor legale, iar membrii comisiei locale de fond funciar au participat la luarea unor decizii prin care au reconstituit dreptul de proprietate atât în favoarea membrilor comisiei, cât şi în favoarea rudelor sau a finilor acestora, până la gradul II inclusiv.
Corpul de control a constatat totodată că au primit aproape 60 de hectare persoane care nu erau îndreptăţite.
Inspectorii au mai descoperit că în perioada 2006-2007 la primăria comunei Nana au fost înregistrate mai multe contracte de arendare, încheiate în calitate de arendatori de persoane care nu aveau calitatea de deţinători legali ai terenurilor agricole care au facut obiectul acestor contracte.