Transportatorii nu renunţă la proteste. Centrul Bucureştiului blocat
Transportatorii nu renunţă la proteste, în pofida faptului că guvernul a adoptat, ieri, o ordonanţă de urgenţă care îngheaţă preţul asigurărilor obligatorii auto pentru o perioadă de şase luni.
Articol de Alexandru Lancuzov, 15 Septembrie 2016, 07:02
UPDATE Circulaţia se desfăşoară cu foarte mare dificultate în zona Pieţei Victoriei din Bucureşti, unde la ora 9.00 începe protestul transportatorilor.
Maşinile şi camioanele au început să sosească încă de dimineaţă, devreme, astfel că deja în faţă Guvernului sunt câteva sute de autovehicule, potrivit datelor de la Poliţia Rutieră.
Doar două organizaţii de profil din şase s-au declarat mulţumite de ordonanţa de urgenţă privind RCA.
Celelalte patronate din transporturi sunt nemulţumite că guvernul a lăsat tot la latitudinea ASF să stabilească nivelul la care va fi îngheţat preţul asigurărilor obligatorii pentru şase luni.
Secretarul general al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri, Radu Dinescu:
Problema este că nu ne aduce nimic concret. În plus, guvernul, cred că într-o eroare, lasă tot ASF să stabilească valorile tarifelor la care va fi preţul RCA pe următoarele şase luni, acelaşi ASF care a creat criza actuală. Considerăm că este inadmisibil aşa ceva şi trebuie guvernul să stabilească nişte reguli clare sau nişte valori. Noi ne-am dori ca astăzi Guvernul să vină şi să dea nişte valori clare pentru acest tarif RCA îngheţat pe şase luni.
Reporter: Care sunt valorile?
Radu Dinescu: Propunerea noastră, referinţă iau cap tractor, 4.907 lei, pe valorile date de ASF 18.500 de lei.
Transportatorii au programate proteste astăzi şi în alte oraşe mari din ţară sau pe segmente de drum din apropierea acestora.Patru din cele şase asociaţii ale transportatorilor au anunţat că vor protesta, astăzi, în Capitală şi în alte 20 de oraşe.
Protestul se va desfăşura între orele 9.00-15.00.
Cele patru asociaţii din transporturile rutiere solicită guvernului ca în textul ordonanţei de urgenţă tarifele RCA să fie îngheţate la valorile medii ale daunelor existente în evidenţele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, şi nu la nivelul celor care se vor calcula în viitor.
Astfel, patronatele cer un tarif de 4.900 de lei pentru un camion, adică dauna medie, în timp ce varianta propusă de către autorităţi este de 18.500 de lei pentru dauna medie.
La negocierile de la guvern nu se stabilise clar care va fi acest plafon al daunei, iar îngheţarea tarifelor la RCA, aprobată de Consiliul Concurenţei, părea suficientă pentru transportatori, care păstrau, totuşi, anumite rezerve în aşteptarea publicării respectivei ordonanţe de urgenţă.