Traian Igaş: Ne-am propus să combatem eficient fenomenul alarmant al corupţiei
Lucrările celei de-a opta reuniuni a miniştrilor de interne din statele membre ale Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre, desfăşurate la Bucureşti au fost deschise, joi, de ministrul român al administraţiei şi internelor, Traian Igaş.
Articol de Alina Dobrinescu, 14 Aprilie 2011, 15:14
Guvernul României a făcut eforturi pentru a realiza o reformă reală în ceea ce priveşte lupta anticorupţie - a declarat ministrul administraţiei şi internelor, Traian Igaş, la deschiderea reuniunii miniştrilor de interne din statele membre ale Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră.
''Tema pe care ne-am propus să o abordăm derivă din necesitatea de a ne conjuga eforturile, atât în plan naţional, cât şi în cadrul conlucrării regionale, cu scopul de a preveni şi combate eficient fenomenul alarmant al corupţiei. Corupţia poate conduce la criminalitate organizată, la terorism, la trafic ilegal de armament, droguri şi fiinţe umane. Corupţia în justiţie îl privează pe cetăţean de dreptul la un proces just şi facilitează încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului'', susţine Traian Igaş.
Ministrul Traian Igaş a mai declarat că, la finalul reuniunii de la Bucureşti, se va adopta un plan de acţiuni regional pentru a combate eficient fenomenul corupţiei.
"Planul de acţiune pe care ni l-am propus în declaraţia comună, pe care o vom adopta la finalul acestei reuniuni, urmăreşte să pună bazele unei reţele pentru schimburi de informaţii şi bune practici în scopul prevenirii şi combaterii corupţiei între autorităţile de resort din statele membre OCEMN, pe de o parte, şi între acestea şi structurile societăţii civile, pe de altă parte", a declarat Traian Igaş.
Reuniunea ministerială a fost precedată de lucrările Reuniunii Grupului de lucru privind cooperarea în domeniul combaterii criminalităţii, în special a formelor ei organizate, cu participarea ofiţerilor de legătură privind combaterea criminalităţii, care s-a desfăşurat în perioada 12 - 13 aprilie 2011.
Cele două activităţi sunt incluse în calendarul de evenimente al preşedinţiei în exerciţiu a Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre, asigurată de România în primul semestru al anului 2011.
La lucrările reuniunilor au participat reprezentanţi ai statelor membre ale OCEMN (Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Republica Elenă, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Serbia, Turcia şi Ucraina), ai Secretariatului Internaţional Permanent - PERMIS al OCEMN, ai statelor cu statut de observator la OCEMN, precum şi ai organizaţiilor internaţionale cu preocupări în materie.