Traian Igaş : Controalele de la vămi, un semnal pozitiv pentru Europa
Ministrul administraţiei şi internelor, Traian Igaş, a declarat, marţi, că unii lideri de sindicat din poliţie nu sunt străini de corupţia din vămile române, făcând apel la aceştia să se "poziţioneze într-un anumit fel faţă de acest fenomen".
Articol de Petruţa Obrejan, 08 Februarie 2011, 15:16
Ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat că, descinderile din ultimele zile în vămi nu au loc doar pentru a influenţa ţările europene în perspectiva aderării României la Spaţiul Schengen, ci reprezintă o acţiune demarată cu mult timp în urmă de instituţiile statului, cu obiectivul de a securiza punctele de frontieră.
"Practic, ceea ce facem în aceste zile este un lucru demarat cu mult timp în urmă. Nu este doar un efect al presiunii pe care o pun cei din comunitatea europeană asupra noastră în ceea ce priveşte corupţia. Ne-am făcut şi ne facem în continuare datoria, atât în ceea ce priveşte securizarea frontierelor, cât şi prin a-i demasca pe cei care nu sunt profesionişti sută la sută. Cred că este un semnal pozitiv pentru Europa", a explicat Traian Igaş.
Acţiunile de la vămi îndreptate împotriva "lucrătorilor simpli"
Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu, susţine într-un comunicat, că acţiunile forţelor de ordine de la Vămile Siret, Stamora Moraviţa şi Naidăş au în vedere doar sacrificarea lucrătorilor simpli.
El consideră că, sume importante de bani, care sunt adunate din colecta zilnică a micului trafic şi a mărfurilor subevaluate sau din diferenţa de încadrare tarifară, sunt plătite sub formă de abonament sau finanţare a campaniilor electorale.
O dovadă a funcţionării statului
La sfârşitul săptămânii trecute şi premierul Emil Boc, declara că situaţia înregistrată la Vama Siret este o dovadă suplimentară a funcţionării statului de drept.
"Ce se întâmplă la unele vămi este o dovadă a funcţionării corecte a statului de drept. Oricine încalcă legea, indiferent că este la vamă sau în altă parte trebuie să fie sancţionat", a mai spus Emil Boc.
În data de 3 februarie, 55 de poliţişti de frontieră şi patru vameşi au fost ridicaţi de la punctul de trecere a frontierei Siret pentru fapte de corupţie şi contrabandă cu ţigări şi sunt prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă. 15 dintre ei au primit deja mandate, dar decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
O a doua acţiune de control a punctelor vamale a fost demarată marţi dimineaţă.
Ca urmare a acesteia, peste 100 de vameşi şi poliţişti de frontieră au fost transportaţi la sediul central al DNA, pentru a fi audiaţi.
În cadrul acestor descinderi au participat peste 1000 de poliţişti şi jandarmi la punctele de trecere a frontierei cu Serbia.
Potrivit corespondenţilor Radio România, este vorba despre o acţiune de amploare organizată de procurorii DNA şi DGA şi MAI, care vizează fapte de corupţie săvârşite de angajaţi de la punctele vamale Naidăş, judeţul Caraş Severin şi Stamora Moraviţa, Timiş.