Traian Igaş: Considerăm inacceptabilă crearea unui precedent nefericit privind Schengen
Ministrul administraţiei şi internelor, Traian Igaş, s-a arătat dezamăgit de lipsa unei decizii favorabile privind aderarea României la spaţiul Schengen.
Articol de Alina Dobrinescu, 22 Septembrie 2011, 18:40
Fundamentul unei decizii obiective şi corecte privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen trebuie să rămână îndeplinirea criteriilor din acquis-ul Schengen, a subliniat ministrul român al administraţiei şi internelor, Traian Igaş, în intervenţia sa rostită, joi, în cadrul Consiliului JAI de la Bruxelles.
"Considerăm inacceptabilă crearea unui precedent nefericit, în care anumite state impun condiţionări şi criterii suplimentare subiective, care anulează valoarea unor angajamente politice asumate. Motivaţiile de politică internă nu ar trebui aduse la Bruxelles. Aici suntem pentru a găsi soluţii de compromis'" a spus ministrul român, citat într-un comunicat de presă.
Traian Igaş a arătat că aderarea României la spaţiul Schengen este un obiectiv pentru care au fost angajate resurse umane şi financiare fără precedent, cu atât mai importante cu cât ele au fost luate într-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic.
România a efectuat investiţii semnificative, de ordinul miliardelor de euro, pentru securizarea frontierelor, modernizarea facilităţilor aero-portuare şi a consulatelor, atât din bugetul de stat cât şi din fonduri europene, pentru creşterea gradului de securitate la frontierele externe ale Uniunii Europene, dintr-un sentiment al responsabilităţii nu doar pentru cetăţenii României, ci pentru toţi cetăţenii europeni.
Oficialul român a reamintit, în intervenţia sa, România şi Bulgaria au îndeplinit, în totalitate, criteriile acquis-ului Schengen şi au atins un nivel foarte înalt de pregătire pentru aderarea la spaţiul Schengen, aşa cum s-a precizat în Concluziile Consiliului din 9 iunie.
România lucrează deja în logica unui stat membru Schengen şi participă activ la toate activităţile întreprinse în vederea asigurării securităţii spaţiului de libertate, securitate şi justiţie, a subliniat Igaş.
Traian Igaş a reamintit, de asemenea, că aderarea României la spaţiul Schengen este o obligaţie derivată din Tratatul de Aderare al României la UE, obiectiv acceptat ca atare de toate statele membre cu ocazia ratificării acestui document, şi şi-a exprimat convingerea că discuţiile de joi pe marginea proiectului de Decizie vor fi productive, deschise şi constructive.
În opinia sa, "textul propus de preşedinţia poloneză constituie o bază potrivită pentru adoptarea unei decizii pozitive, care să răspundă aşteptărilor milioanelor de cetăţeni români şi bulgari".
"Am acceptat propunerea de aplicare etapizată, a acquis-ului Schengen în privinţa frontierelor aeriene şi maritime în octombrie 2011 şi ulterior cu frontierele terestre, pentru a respecta şi răspunde sensibilităţilor unor state membre critice faţă de extinderea Schengen", a mai spus Igaş.
Decizia privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen se amână pentru o dată neprecizată, după ce, din cauza opoziţiei Olandei şi Finlandei, subiectul nu a mai fost supus votului Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne.