Traian Băsescu vrea moţiunea de cenzură mai devreme
Şeful statului a trimis preşedintelui Camerei Deputaţilor ,Roberta Anastase o scrisoare în care solicită devansarea dezbaterii moţiunii de cenzură.
Articol de Simona Mihăescu, 11 Iunie 2010, 10:45
În scrisoare se menţionează că aşteaptă un răspuns din partea lui Mircea Geoană pentru convocarea Birourilor Permanente reunite.
Preşedintele Băsescu le-a cerut preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului ca dezbaterile şi votul la moţiunea de cenzură la adresa Cabinetului Boc să aibă loc sambată şi nu marţi, aşa cum a decis conducerea Parlamentului.
Traian Băsescu motivează că, în momentul în care s-a decis data de marţi, nu s-a ţinut cont de unele termene prevăzute în Constituţie şi în jurisprudenţa Curţii Constituţionale.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, s-a arătat dispusă să convoace Birourile Permanente ale celor două Camere, în schimb președintele Sentului, Mircea Geoană afirmă că, potrivit legii fundamentale, dezbaterile nu pot avea loc înainte de trecerea a trei zile de la prezentarea moţiunii.
Anastase a declarat,că a primit din partea şefului statului o scrisoare, în care se cere devansarea dezbaterii moţiunii de cenzură, pe motiv că s-ar depăşi termenele constituţionale pentru dezbatere.
Roberta Anastase a precizat că, după primirea scrisorii preşedintelui, a luat legătura cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, în vederea convocării Birourilor Permanente ale celor două Camere legislative.
Parlamentarii PDL îi cer însă explicaţii preşedintelui Senatului şi îl invită la o întâlnire programată pentru vineri , la ora 10.00.
Mircea Geoană a venit cu o contraofertă propunînd să aibă o întălnire cu reprezentanţii PDL, UDMR şi UNPR , sîmbătă la Palatul Parlamentului.
În scrisoarea trimisă celor doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului, Băsescu scrie că, potrivit Constituţiei, moţiunea se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere şi că, potrivit jurisprudenţei CC, termenul se referă la zile calendaristice, nu la zile lucrătoare.
"În virtutea atribuţiei de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice, prevăzute la art. 80 alin. (2) din Constituţie, vă atrag atenţia asupra următoarei situaţii: În data de 7 iunie a.c., Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectele de lege care vizează măsuri de austeritate impuse de situaţia economică a ţării. La data de 9 iunie a.c., moţiunea a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului. Conform art. 113 alin. (3) din Constituţie, moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Contrar acestei prevederi constituţionale, Parlamentul a stabilit dezbaterea moţiunii în data de 15 iunie a.c., la 6 zile de la prezentare", scrie Băsescu.
El precizează că legat de modul de calcul al termenelor pe zile prevăzute de textele constituţionale, Curtea Constituţională s-a pronunţat în jurisprudenţa sa (Decizia nr. 233 din 10 decembrie 1999 sau Decizia nr. 89 din 26 ianuarie 2010) stabilind că "sunt termene care privesc desfăşurarea raporturilor constituţionale dintre autorităţile publice şi, prin urmare, în măsura în care nu se prevede altfel în mod expres, nu se calculează pe zile libere".
"În dreptul public, termenele se calculează «...pe zile calendaristice, în sensul că se include în termen şi ziua în care el începe să curgă şi ziua când se împlineşte...». În consecinţă, vă solicit, în temeiul atribuţiilor constituţionale pe care le am, respectarea procedurii stabilite de Constituţie şi de Deciziile Curţii Constituţionale sus-menţionate", se arată în scrisoarea lui Băsescu.
Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.