Traian Băsescu vrea depolitizarea discuţiilor privind pactul fiscal
Preşedintele Traian Băsescu pledează pentru depolitizarea dezbaterii privind acordul interguvernamental de guvernanţă fiscală, propus la nivelul Uniunii Europene, în caz contrar existând riscul decredibilizării ţării.
Articol de Alina Dobrinescu, 14 Decembrie 2011, 18:24
Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la finalul consultărilor, că întâlnirile de la Cotroceni cu partidele au fost extrem de importante şi ele duc către un consens.
Niciun partid parlamentar nu va respinge ratificarea în timp util a Acordului
”A fost o încercare de a duce toate partidele, în linia interesului naţional. Am avut avut întâlniri cu partidele din opoziţie, cu USL, întâlniri cu partidele din majoritatea parlamentară, am avut o discuţie cu şefii celor două Camere şi o consultare la Guvern. Aş începe cu aprecierea că întâlnirile au fost extrem de importante şi ele ne îndreaptă către un consens. Ce pot afirma în mod categoric este că nu va exista niciun partid partid politic parlamentar, care să respingă ratificarea în timp util a Acordului de uniune fiscală, şi cred că aceasta este cea mai importantă concluzie a zilei”, a declarat președintele Traian Băsescu.
Șeful statului a mai apreciat că și o eventuală revizuire a Constituţiei se va realiza în timp util.
”În cazul în care se va proba a fi necesară revizuirea Constituţiei - şi eu afirm că este necesară - se va modifica şi Constituţia, de asemenea, în timp util, pentru introducerea condiţiilor din Acordul de uniune fiscală în Constituţie”, a afirmat șeful statului.
Traian Băsescu susţine că politicienii români trebuie să privească acordul interguvernamental de guvernanţă fiscală la fel ca "integrarea în NATO sau ca integrarea în Uniunea Europeană".
"Dacă opoziţia şi puterea vor politiza dezbaterea pe tema acordului de uniune fiscală, riscăm decredibilizarea noastră. Eu o să vă previn că dezbaterile sunt urmărite cu multă atenţie, în toate capitalele. Aş vrea ca România să aibe o abordare de genul acelora pe care le-a avut şi clasa politică şi instiuţiile au putut face acest lucru, atunci când a fost vorba de integrarea în NATO, de integrarea în Uniunea Europeană", susţine Traian Băsescu.
De asemenea, el a arătat că dezbaterea privind acest acord interguvernamental trebuie să fie tratată pragmatic, în conformitate cu interesul naţional.
"Trebuie tratat ca un acord tehnic pentru că el este tehnic"
Totodată, şeful statului a subliniat că, în mare, în acord nu vor fi lucruri "noi sub soare", fiind vorba de criteriile de la Maastricht şi de crearea unor pârghii pentru îndeplinirea lor.
"Şocul unor politicieni români care acum află de un tratat în vigoare de la aderarea României la Uniunea Europeană e altceva", a mai afirmat preşedintele.
De asemenea, preşedintele Traian Băsescu că va transmite joi preşedinţiei Consiliului European o reconfirmare a angajamentului României pentru acordul interguvernamental de guvernanţă fiscală, lucru care va permite participarea ţării noastre la pregătirea textului acordului care urmează a fi semnat în martie.
Şeful statului a fost prezent, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern pentru o discuţie pe tema acordului interguvernamental.
Consultările cu miniștrii au încheiat seria consultărilor pe care președintele le-a avut, miercuri, la Palatul Cotroceni, cu formaţiunile politice, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi premierul Emil Boc.