Traian Băsescu: Vom avea o structură de comandament NATO
Preşedintele Traian Băsescu a apreciat summitul NATO desfăşurat timp de două zile, la Newport, în Ţara Galilor, drept "extrem de important", un "summit al solidarităţii", care a revitalizat organizaţia.
Articol de Simona Mihăescu, 05 Septembrie 2014, 18:43
Şeful statului a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la finalul summitului de la Newport, Marea Britanie, că la această reuniune au fost prefigurate noile misiuni după Afganistan.
Traian Băsescu a mai afirmat că acest summit a demonstrat că toţi şefii de stat au înţeles care este misiunea NATO, "aceea de a-şi apăra propriii membri".
"Acest summit a demonstrat că nu există şef de stat sau de guvern care să nu fi înţeles misiunea fundamentală a NATO, aceea de a-şi apăra propriii membri. Aş spune că este un summit al solidarităţii, care a revitalizat organizaţia şi care dă un semnal extrem de puternic că la orice risc, cât de mic, în legătură cu membrii Alianţei NATO, toată organizaţia este gata să funcţioneze în baza articolului 5", a spus Traian Băsescu.
Despre obiectivele României
Preşedinte Băsescu a menţionat că un alt mesaj al Alianţei a fost că libertatea nu este gratis.
"Sigur mai este un mesaj, dincolo de mesajul de solidaritate şi de gata de acţiune şi anume acela că libertatea nu este gratis.Şi asta trebuie să înţeleagă toţi demagogii, indiferent unde se află în interiorul acestei organizaţii", a subliniat el.
Traian Băsescu a susţinut că toate obiectivele României au fost atinse.
"A fost o muncă interinstituţională relativ îndelungată, care a fost lansată odată cu hotărârea CSAT de anul trecut, prin care România cerea Alianţei NATO realizarea planurilor de contingenţă pentru România, moment de la care s-a început o muncă interinstituţională în care au fost implicaţi", a enumerat preşedintele.
Documentele adoptate
Şeful statului a anunţat că au fost adoptate 20 de documente din care 5 sunt publice şi 15 sunt nepublice.
"Acest summit a adoptat 20 de documente din care 5 sunt publice şi 15 sunt nepublice, sunt documente secrete, aşa că unele din afirmaţii va trebui să le credeţi şi să nu le cercetaţi, că nu aveţi cum, dar le veţi putea intui din declaraţie, pentru că declaraţia summitului, care este o declaraţie amplă acoperă practic, generic, aş spune, uneori eliptic, toate cele 15 documente care rămân secrete", a spus el.
Preşedintele a explicat că în declaraţia care arată privind relaţia transatlantică se stabilieşte şi obligaţia statelor de a reveni la finanţarea cheltuielilor de apărare cu 2% din bugetul de stat şi 20% din acest buget pentru echipament.
"Deci, 20% din bugetul fiecărui stat trebuie destinat echipării armatei. De asemenea există declaraţii, al treilea document este declaraţia comună NATO - Ucraina, al patrulea document este declaraţia privind Afganistanul, al cincilea document este declaraţia privind forţele armate. Practic, această declaraţie este o declaraţie care arată solidaritate faţa de cei care au căzut la datorie pe câmpurile de luptă deschise de Alianţă, recunoştinţa către familiile lor", a arătat acesta.
Despre structura de comandament NATO
Preşedintele României a mai anunţat că va funcţiona pe teritoriul României o structură de comandament NATO.
"Vom avea o structură de comandament NATO. În documentele care nu sunt destinate publicităţii, România figurează ca fiind stat care va oferi facilităţi pentru un comandament NATO de dimensiuni acceptabile, dar noi ştim că unul dintre comandamente va fi pe teritoriul României. Prin adoptarea Planului de acţiune s-a decis prezenţa NATO pe teritoriul statelor de la frontiera de est a NATO, inclusiv pe teritoriul României", a spus Traian Băsescu.
Şeful statului a precizat că nu este vorba de noi baze militare în ţara noastră, explicând şi care sunt diferenţele.
"România are două baze militare româno-americane, una la Kogălniceanu şi alta la Deveselu. În rest sunt staţionări temporare, exerciţii, aplicaţii, manevre militare. Planul de acţiune măreşte prezenţa militară alternativă şi continuă pe teritoriul României. Pe teritoriul României avem acum circa 1.400 de militari americani, din care 600 sunt puşcaşi marini, militari de elită. Aceste efective vor creşte, vor fi flexibile, se vor adapta la situaţia de zi cu zi, dar important este că există un plan, că se ştie de unde vin aceste trupe, că pot fi dislocate imediat şi sunt gata echipate pentru orice tip de acţiune", a arătat Băsescu.
El a dat asigurări că România are toată infrastructura pregătită în acest sens.
"Este o ofertă directă făcută în summit de preşedintele Obama: crearea unui centru de antrenament şi exerciţii navale la Marea Neagră, exerciţii şi antrenamente care se vor face împreună cu flota României şi a Bulgariei. Acest centru va fi tot timpul alimentat cu nave din flota militară a Statelor Unite. Chiar astăzi a intrat un distrugător în port la Constanta. Marea Neagră este recunoscută în documentele summitului ca având o importanţă deosebită pentru securitatea euro-atlantică, este cea mai cuprinzătoare afirmaţie legată de Marea Neagră", a mai afirmat preşedintele Traian Băsescu, vineri seara, la finalul summitului NATO de la Newport.
Declaraţia integrală pe prima pagină a site-ului, in playerul AUDIO