Traian Băsescu susţine că a existat un plan prin care să fie acuzat de înaltă trădare
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că a existat un plan prin care să fie acuzat de înaltă trădare, care aducea, implicit, la suspendarea sa din funcţie până când justiţia urma să se pronunţe.
Articol de Simona Mihăescu, 11 Noiembrie 2013, 21:16
Prezent, luni, la B1TV, şeful statului a declarat că nu-l suspectează pe Crin Antonescu că ar fi implicat în campania lansată de senatorul Sorin Roşca Stănescu, precizând că nu poate spune acelaşi lucru despre ministrul de Interne, Radu Stroe, despre premierul Victor Ponta şi despre preşedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu.
"Nu am niciun motiv să suspectez că ar fi fost implicat Crin Antonescu în pregătirea acestei campanii, dar în ceea ce îl priveşte pe ministrul Stroe nu am aceleaşi garanţii, însă nu le pot proba", a spus Băsescu.
El a subliniat că poziţia politică a PNL şi a lui Crin Antonescu a fost una corectă, din momentul în care a fost demascat falsul.
"Nu-l cred că a luat documentul de la Facias. Mă tem că a fost ajutat de un ministru liberal. Dar poziţia PNL a fost corectă", a spus Băsescu.
Traian Băsescu l-a acuzat din nou pe premier, amintind că Victor Ponta "care a plagiat şi nu a recunoscut", a făcut o afirmaţie gravă potrivit căreia Traian Băsescu a vândut ţara în Consiliul European.
Preşedintele a mai spus că "stupididatea unei astfel de afirmaţii" a premierului este uşor de combătut.
"Nu ştiu cine a cumpărat-o, în Consiliul European, atunci când am vândut-o", a spus Băsescu, menţionând că Victor Ponta a jignit toţi şefii de stat europeni când a făcut această declaraţie.
Preşedintele a mai spus că se va întâlni marţi la Paris cu şefii de stat şi de Guvern din UE, cărora le va spune că declaraţia lui Ponta trebuie ignorată.
Şeful statului a spus că declaraţia premierului "avea menirea să se adauge acuzaţiilor de fals şi spălare de bani, pentru a se ajunge la acuzaţia de înaltă trădare".
Preşedintele a mai spus că în prezent se pare că acest plan a fost dejucat.
Senatorul Sorin Roşca Stănescu, exclus din PNL
Conducerea PNL a decis luni, în şedinţa BPN, excluderea din partid a senatorului Sorin Roşca Stănescu după ce preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat această propunere, în urma acuzelor publice adresate de acesta preşedintelui Traian Băsescu pe tema finanţării campaniei Alianţei DA.
Senatorul declarase, săptămâna trecută, că Alianţa Dreptate şi Adevăr ar fi beneficiat ilegal de finanţări în campania electorală din 2004.
El a precizat că deţine documente care arată că în conturile de campanie ale Alianţei DA ar fi intrat aproximativ 7 milioane de dolari, care nu au fost declaraţi apoi, aşa cum prevede legea, în "Monitorul Oficial".
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat într-un comunicat că documentele prezentate de Sorin Roşca Stănescu sunt false.
PSD nu ar câştiga alegerile prezidenţiale
Întrebat cine crede că ar câştiga alegerile prezidenţiale în cazul unei rupturi a USL, Traian Băsescu a răspuns că liberalii ar fi câştigători "în turul doi".
"PSD-ul, dacă se rupe de liberali, nu câştigă prezidenţialele. PSD nu poate scoate cu un plagiator, spre exemplu, ca Ponta, mai mult decât are partidul. (...) După mine, PSD-ul, dacă se dezlipeşte de PNL, nu are nicio şansă să dea preşedintele României. Liberalii, cum sunt, cum nu sunt, îl vor bate pe Ponta în turul doi", a afirmat Traian Băsescu.
Preşedintele a adăugat că "viaţa" social-democraţilor cu liberalul Crin Antonescu preşedinte ar fi mult mai grea decât cu el.
Descentralizarea, "o prostie"
Cât despre proiectul de descentralizare, şeful statului l-a calificat drept "o prostie".
"Dacă rostim cuvântul descentralizare, eu spun: o prostie. O prostie majoră. Pentru că nu de continuarea descentralizării avea nevoie România. Ţineţi cont că este stat unitar, un stat unitar se controlează în teritoriu prin direcţii ale ministerelor, nu suntem stat federal, în care nu ne mai interesează de educaţie, nu ne mai interesează de sănătate, nu ne mai interesează de cultură, dăm totul la administraţiile locale. Ea vine ca un substitut şi este o emblemă a neputinţei acestui Guvern. Trebuia să facă reorganizarea administrativă şi pe urmă ca să dea impresia că fac ceva şi au zis, este şi bine primit de baronii noştri, hai să descentralizăm. Este o prostie", a mai spus Traian Băsescu, sugerând că o nouă configurare a reorganizării administrative, ar fi fost o soluţie mai ieftină.
Preşedintele, sceptic în privinţa Raportului MCV
Cât priveşte rezultatul Raportului din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, Traian Băsescu apreciază că acesta va consemna probleme generate de Guvern şi Parlament, având în vedere că membri ai Executivului şi Legislativului au probleme cu Justiţia şi că nu se retrag din funcţiile publice.
Preşedintele a acuzat unele atacuri politice ale Puterii la Justiţie, amintind de episodul schimbării a doi procurori din funcţii de conducere de la DNA.
Comisia Europeană urmează să publice raportul MCV la începutul anului viitor.