Traian Băsescu supărat pe ziarul "Le Figaro" şi pe două tabloide britanice
... Le Figaro şi cele două tabloide britanice confundă ceea ce ei acceptă şi încearcă să arunce spre cele două ţări un lucru pe care îl acceptă: Republica Moldova are circa 600.000 de cetăţeni care lucrează de ani de zile în Marea Britanie, în Italia...
Articol de Simona Mihăescu, 14 August 2010, 13:07
Preşedintele Traian Băsescu a criticat, vineri, într-un interviu pentru Hotnews, modul în care publicaţia "Le Figaro" şi două tabloide britanice scriu despre cetăţenii moldoveni care lucrează la negru în statele UE, informează Mediafax.
"Anul acesta România a acordat circa 17.000 de cetăţenii cetăţenilor care şi-au pierdut abuziv cetăţenia română. Marea lor majoritate aveau următoarea problemă: făcuseră studii în România, nu aveau cetăţenie română şi nu puteau să se angajeze legal pe teritoriul României.
Cei mai mulţi dintre ei sunt exploataţi la negru. Neavând contracte de muncă, sunt pe piaţa neagră a forţei de muncă. Pentru cele două tabloide britanice şi pentru Le Figaro, la care nu mă aşteptam, pentru că ştiu că este un ziar de ţinută şi nu putea să se lanseze în astfel de afirmaţii fără a verifica.
Dar presa încearcă să ascundă o realitate care s-a întâmplat şi cu românii pe piaţa forţei de muncă a UE - munca la negru", a declarat Traian Băsescu la Hotnews.
România a acordat 17.000 de cetăţenii anul acesta din 53.000 de cereri depuse, a precizat şeful statului român.
"Unde sunt milioanele? Este clar că e un soi de campanie pe care trebuie s-o descifrăm. Cum justifică cele trei ziare faptul că circa 600.000 de moldoveni lucrează pe piaţa Uniunii Europene şi până acum nu s-au sesizat? Realitatea este că marea majoritate lucrează la negru", conchis, Traian Băsescu.
Preşedintele României a insistat asupra ideii că România respectă Convenţia Consiliului Europei din 1997 cu privire la acordarea cetăţeniei.
"Noi nu acordăm cetăţenie în bloc, ci în baza unor solicitări individuale, nu forţăm pe nimeni, nu creăm un sistem nejustificat de acordare a cetăţeniei unor oameni care n-au avut nicio legătură cu România, a spus Băsescu.
El a insistat şi asupra faptului că cetăţenii din Republica Moldova sunt nedreptăţiţi, pentru că li s-a luat cetăţenia, fără consimţământul lor.
"Nu cetăţeanul Dumitrescu din Cahul a vrut să-şi piardă cetăţenia, ci aşa a hotărât Stalin pentru el. Deci îi dăm şansa acestui cetăţean să-şi redobândească cetăţenia", a explicat Traian Băsescu.
In altă ordine de idei, şeful statului a transmis un mesaj liderilor liderii partidelor care doresc o nouă suspendare a sa din funcţie şi anume că aceştia "riscă să mai aibă o surpriză", aducându-le aminte acestora despre eşecul demersului din 2007.
Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a cerut pe 23 iulie ,conducerii Senatului să discute oportunitatea începerii procedurilor premergătoare suspendării preşedintelui Traian Băsescu, însă pentru iniţierea suspendării şefului statului sunt necesare semnăturile a o treime din numărul
parlamentarilor.
La rîndul lor, liberalii au declarat prin purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, că suspendarea preşedintelui este o ipoteză pentru situaţia în care s-ar constitui o nouă majoritate parlamentară, căreia şeful statului i-ar refuza numirea premierul propus.
Social democraţii consideră că este inoportun să se vorbească despre suspendarea din funcţie a şefului statului, atât timp cât opoziţia nu deţine o majoritate parlamentară, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan.
El a precizat că PSD a iniţiat deja acţiunea de strângere de semnături pentru moţiunea populară pe care doreşte să o depună în toamnă, în debutul următoarei sesiuni parlamentare, el menţionând că PSD îşi concentreză eforturile pentru strângerea numărului de 236 de semnături necesare căderii Guvernului Boc.