Traian Băsescu s-a întâlnit cu Barack Obama, la Casa Albă
UPDATE- Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu preşedintele american Barack Obama, în Biroul Oval de la Casa Albă.
Articol de Simona Mihăescu, 12 Septembrie 2011, 14:06
Potrivit corespondentului RRA, la Washington,întâlnirea nu era trecută în programul oficial al preşedintelui României, iar presa nu a avut acces la întrevedere.
Şeful statului s-a întâlnit la Casa Albă şi cu vicepreşedintele american Joe Biden, această întâlnire fiind de altfel primul punct de pe agenda vizitei de lucru la Washington.
În cursul zilei de marţi,Traian Băsescu mai are programate convorbiri cu directorul CIA, David Petraeus, şi cu secretarul apărării, Leon Panetta.
Un segment important al vizitei pe care delegaţia României condusă de Traian Băsescu o face în Statele Unitea ale Americii, îl constituie semnarea acordului privind găzduirea pe teritoriul României a componentelor terestre ale scutului american antirachetă în localitatea Deveselu, din judeţul Olt.
Documentul urmează să fie semnat tot marţi,la Departamentul de ştat din Washington de secretarul de stat american Hillary Clinton şi de ministrul de externe Teodor Baconschi.
Acordul a fost parafat tot la Washington, în data de 7 iunie, de şefii celor două echipe de negociere, secretarul de stat Bogdan Aurescu şi subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, Ellen Tauscher.
România se va implica în scutul american antirachetă în a doua etapă a programului, care presupune amplasarea de interceptori tereştri.
Preşedintele Traian Băsescu a plecat,marţi dimineaţă, în vizită de lucru în SUA dedicată semnării unor acorduri bilaterale.
Administraţia Prezidenţială a anunţat, sâmbătă, vizita de lucru a preşedintelui Traian Băsescu la Washington, menţionând că scopul deplasării este legat de finalizarea unor acorduri bilaterale.
În comunicatul de presă nu se precizează dacă este stabilită o întâlnire cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, deşi potrivit surselor, cei doi preşedinţi vor avea o întâlnire" tete-a-tete".
Pe agenda discuţiilor cu oficialii americani se vor afla subiecte precum vizele pentru români,scutul antirachetăşi situaţia din ţările arabe.
În cei aproape 7 ani de când Traian Băsescu este preşedintele României, relaţiile româno- americane s-au dezvoltat, şeful statului neascunzînd simpatia pe care o nutreşte faţă de această ţară.
Este a treia vizită pe care Traian Băsescu o face la Casa Albă şi prima în mandatul preşedintelui Barack Obama.
Prima vizită oficială a preşedintelui Traian Băsescu la Washington, a fost în perioada 8-9 martie 2005, la doar câteva luni de la alegerea sa ca preşedinte al României şi după ce declarase că "axa Washington – Londra – Bucureşti" va fi o prioritate a politicii externe româneşti.
"Un lider special"
Vizita la Casa Albă a preşedintelui Băsescu a durat 35 de minute, iar preşedintele de atunci al SUA, George W. Bush, l-a numit pe preşedintele României, "prietenul meu ".
"Cred că Traian Băsescu este un lider special pentru că este devotat acestor valori şi, în plus, chiar acţionează în această direcţie. Apreciez sfaturile sale, în special în legătură cu Republica Moldova. Este o relaţie specială. Sunt onorat să-l numesc prietenul meu", a declarat atunci, preşedintele SUA, George W. Bush, un preşedinte american care a beneficiat de două mandate în perioada, ianuarie 2001- ianuarie 2009.
Tot la acea întâlnire, Bush dădea asigurări poporului român că SUA "îi suntem aliaţi şi că, prin intermediul NATO, vom garanta securitatea României".
"România va continua să rămână aliatul SUA"
Cea de-a doua întâlnire, la cel mai înalt nivel între România şi SUA a fost pe 27 iulie 2006.
Cu aceea ocazie, preşedintele Traian Băsescu s-a reîntâlnit pentru 45 de minute, cu George W. Bush, întâlnire finalizată cu ratificarea "Acordul de Acces privind amplasarea facilităţilor militare americane pe teritoriul României".
La finalul întrevederii, Traian Băsescu l-a asigurat pe omologul său american că "România va continua să rămână aliatul SUA la consolidarea democraţiei în Irak şi Afganistan".
Declaraţia a avut darul să risipească nedumeririle administraţiei americane după propunerea premierului Călin Popescu Tăriceanu de retragere a trupelor româneşti din Irak.
La acel moment, Traian Băsescu a mai precizat că "românii nu se uită la SUA ca la un spaţiu al imigrării ilegale", însă George W. Bush a avut un mesaj ambiguu privind ridicarea vizelor.
"Cu cât reuşim să rezolvăm problemele rămase, cu atât mai bine, dar mai avem încă de lucru", a răspuns Bush.
Următoarea întâlnire între cei doi preşedinţi a avut loc după aproape un an şi jumătate, în România, la Neptun şi Bucureşti, în aprilie 2008, cu prilejul Summitului NATO.
Scurt istoric al relaţiilor româno-americane
România şi Statele Unite ale Americii au stabilit relaţii diplomatice de peste 130 de ani.
La 14 iunie 1880, relaţiile au ajuns la nivel de agenţie diplomatică, pentru ca două luni mai târziu acestea să fie ridicate la nivel de legaţie.
Relaţiile diplomatice au fost întrerupte la 12 decembrie 1941 şiapoi reluate, la 7 februarie 1946, la nivel de legaţie.
La 1 iunie 1964, relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost ridicate la nivel de ambasadă.
La 11 iulie 1997, cu prilejul vizitei la Bucureşti a preşedintelui Clinton, a fost lansat Parteneriatul Strategic Bilateral, cadru extins de colaborare vizând consolidarea relaţiilor bilaterale, susţinerea procesului de reformă şi a demersurilor de integrare euro-atlantică ale ţării noastre, promovarea rolului României de factor de stabilitate şi securitate în Europa de sud-est.