Traian Băsescu: Românii de peste Prut fac parte din corpul naţiunii române
Preşedintele Traian Băsescu a declarat la ceremonia de aniversare a 96 de ani de la unirea Basarabiei cu România, că românii şi moldovenii sunt împărţiţi în două state, dar "fac parte din corpul naţiunii române".
Articol de Simona Mihăescu, 27 Martie 2014, 19:48
În discursul rostit joi, la Palatul Cotroceni, şeful statului a mai spus că ziua de 27 martie este importantă în istoria naţiunii române şi că nu avem voie să uităm că Basarabia a fost prima provincie care "a făcut pasul spre înfăptuirea României Mari"
"În zi de sărbătoare, când aniversăm 96 de ani de la unirea Basarabiei cu ţara mamă, am invitat la Cotroceni români de peste Prut pentru a le oferi un semn de recunoştinţă pentru tot ce ceea ce au realizat, pentru a promova limba şi spiritualitatea românească în Republica Moldova. Am ales acest prilej fiindcă ziua de 27 martie reprezintă o importanţă în istoria naţiunii române, iar unirea tuturor românilor într-un singur stat a fost un ideal la care poporul român a aspirat veacuri întregi. Noi nu avem voie să uităm faptul că Basarabia a fost prima provincie care în 1918 a făcut pasul spre înfăptuirea României Mari, atunci când Sfatul Ţării, organul legislativ al Republicii Democratice Moldoveneşti a decis unirea provinciei Basarabia cu România. Astăzi suntem împărţiţi în două state, dar suntem acelaşi popor, iar românii de peste Prut fac parte din corpul naţiunii române şi de aceea am acţionat întotdeauna cu această convingere că trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a fi din nou împreună", a spus preşedintele Băsescu.
Traian Băsescu a reafirmat că România susţine integrarea Republicii Moldova în UE, pentru că doreşte ca această ţară să se bucure de aceleaşi drepturi şi libertăţi pe care Uniunea le garantează.
Şeful statului a menţionat şi că România a simplificat în ultimii ani procedura de redobândire a cetăţeniei române, iar numărul de burse pentru cetăţenii moldoveni a fost suplimentat la 5.000.
"Sunt convins că sunt foarte mulţi români basarabeni care ar merita să fie astăzi, aici, în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, pentru a fi decoraţi. Este pentru mine un adevăr că fără devotamentul dascălilor, fără implicarea scriitorilor şi a jurnaliştilor, fără dăruirea preoţilor români şi a tuturor celor care se bucură cu credinţă în apărarea a ceea ce aparţine neamului românesc nu putem realiza idealul unirii, care ne obligă să privim cu încredere spre un viitor comun", a mai spus preşedintele României.
AICI discursul integral