Traian Băsescu: România trebuie să-şi menţină politicile prudente
Preşedintele Traian Băsescu a discutat, duminică, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene.
Articol de Alina Stănuţă, 31 Iulie 2011, 18:06
În debutul discuţiei, şeful statului, Traian Băsescu, le-a mulţumit reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale pentru misiunea lor din România şi le-a transmis că evaluarea lor, mai mult pozitivă, este importantă pentru credibilitatea ţării noastre pe plan extern.
"Vă mulţumesc foarte mult pentru asistenţa competentă şi pentru evaluarea competentă a acordului pe care îl avem. Văd partea pozitivă, care, din fericire, este mai mare decât cea negativă şi pentru mine este clar că ceea ce aţi menţionat, acele acţiuni ce trebuie făcute pe viitor, trebuie să fie realizate la timp", a spus preşedintele Traian Băsescu.
Avem şansa de a ne reveni mai repede decât alte ţări - mai spunea Traian Băsescu - care şi-a exprimat speranţa că populaţia va înţelege că este un moment vital şi va suporta acţiunile.
Preşedintele Traian Băsescu crede că politicile prudente ale guvernului trebui menținute, deși unii politicieni și-au început deja pregătirile pentru campania electorală.
El a susținut că nu trebuie repetate măsurile populiste luate înaintea campaniei electorale din 2008, din cauza cărora cetățenii au dus-o rău în ultimii doi ani.
"Problema este, din ce am observat în ultimele zile, că unii politicieni populişti au începută să se pregătească de campanie. Nu, România trebuie să rămână serioasă. Acesta este mesajul meu către dumneavoastră şi aşa va rămâne şi fără nicio promisiune care nu poate fi acoperită, precum în 2008, când a fost generat dezastrul şi românii au suferit în 2009 şi 2010", a declarat șeful statului.
În 2009, economia României presupunea riscuri serioase
Șeful misiunii FMI, Jeffrey Franks s-a declarat mulțumit de colaborarea cu actualul Cabinet.
"Există o dorinţă autentică şi un angajament autentic al României să devină una dintre cele mai bine conduse economii în Europa faţă de situaţia anterioară, care nu era aşa bună", a spus Jeffrey Franks.
Jeffrey Franks, a lăudat România, afirmând că dacă la începutul lui 2009 România era percepută ca una dintre cele mai slabe ţări din Europa, acum este chiar mai performantă decât unele economii din Uniunea Europeană.
"La începutul lui 2009, România era una dintre cele mai proaste ţări din Europa din punct de vedere al riscurilor şi acum este mai bună decât multe din ţările UE. Acesta este un semnal bun", a spus şi Jeffrey Franks.
În luna martie, s-a decis prelungirea înțelegerii cu Fondul Monetar Internaţional, printr-un acord de tip preventiv în valoare de circa 3,5 miliarde de euro.
Acordul cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.
Misiunea comună de evaluare a FMI, BM și Comisiei EUropene se află la București din 20 iulie pentru a analiza proiecţiile de creştere economică, situaţia fiscală, rectificarea bugetară pe 2011, parametrii generali ai bugetului de stat pe 2012, situaţia arieratelor companiilor de stat şi nivelul de absorbţie a fondurilor europene.
Evaluarea reprezentanţilor instituţiilor financiare internaţionale în România, în cadrul acordului stand-by de tip preventiv se va încheia în data de 1 august.