Traian Băsescu: România susține întărirea guvernanței Schengen, dar nu vrea noi condiționalități
La Consiliul European de la Bruxelles, liderii prezenți au adoptat o reformă care oferă statelor comunitare spaţiu mai mare de manevră ,pentru a reintroduce controale la frontierele naţionale, în cadrul spaţiului Schengen.
Articol de Oana Bâlă, 24 Iunie 2011, 19:28
Măsurile ar urma să fie aplicate în cazul în care un stat membru este considerat deficitar, adică are probleme legate de imigraţie sau securitatea frontierelor.
Modificarea a apărut la propunerea Comisiei Europene, în contextul controverselor iscate de sosirea în Europa de imigranţi din Tunisia şi Libia.
Subiectul atinge, prin ricoşeu, şi România şi Bulgaria, state care aşteaptă la graniţa Schengen.
Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au agreat în cadrul Consiliului asupra necesităţii de consolidare a guvernanţei Schengen.
Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, aceasta prevede o implicare a tuturor statelor în procesul de monitorizare.
”În proiectul care deja a fost distribuit sunt elemente care schimbă condiţiile de acces în spaţiul Schengen şi obligaţia mea, în acest consiliu, va fi să mă asigur că noile condiţii ce se propun a fi puse în interiorul guvernanţei Schengen nu devin condiţii care se adaugă la ceea ce România trebuie să îndeplinească pentru accesul în spaţiul Schengen. România susţine întărirea guvernanţei Schengen, dar nu vom accepta ca noi condiţii să fie adăugate la condiţionalităţile care vizează ceea ce România trebuie să facă”, a declarat șeful statului.
Primul semestru european s-a încheiat cu bine, cu o evaluare a programelor de reformă ale statelor membre, a afirmat preşedintele Traian Băsescu, şi a precizat că în cadrul reuniunii au mai fost analizate programe de stabilitate şi convergenţă.
”România se află într-o poziţie extrem de favorabilă, adică România a crescut deja vârsta de pensionare de la 60 la 65 de ani, pentru bărbaţi; de la 58 la 63 pentru femei. România a relaxat deja piaţa forţei de muncă şi România a impus un program de austeritate, care să ducă la diminuarea deficitului bugetar. Sunt doar trei exemple de recomandări, care se găsesc la foarte multe state membre ale Uniunii, în timp ce România a parcurs deja aceste momente dificile în anul 2010 şi începutul anului 2011”, a explicat Traian Băsescu.
Ţările membre au primit şi un set de recomandări, a adăugat şeful statului, şi a subliniat că României i s-a cerut doar respectarea acordului încheiat cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană.