Traian Băsescu: România şi-a îmbunătăţit foarte mult credibilitatea
Preşedintele Băsescu a susţinut, duminică seara, o conferinţă de presă, în care a expus concluziile întâlnirii cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale.
Articol de Petruţa Obrejan, 31 Iulie 2011, 19:04
Șeful statului a apreciat că programele derulate de actualul Cabinet au contribuit în mod esenţial la consolidarea creşterii economice.
"S-au creat condiţiile pentru o creştere economică, relativ mică anul acesta şi mai puternică anul viitor. De asemenea, tot ca urmare a derulării programului de către guvern, România şi-a menţinut stabilitatea fiscală şi financiară", a declarat Traian Băsescu.
El a adăugat că pentru anul 2011 se menţine, evaluarea Fondului, și anume creştere economică de 1,5%, urmând ca în anul 2012, România să înregistreze o creştere economică de 3,7%.
"Deci aici a intervenit o reducere de la 3,9% la 3,7% pe fondul evoluţiilor internaţionale. De asemenea, s-a constatat un lucru îmbucurător, faptul că deficitul de cont curent se menţine sub 5% şi aceeaşi perspectivă este şi pentru anul 2012, un deficit de cont curent sub 5% din PIB. Asta, altfel tradus înseamnă că România e, începe să devină competitivă", a mai spus șeful statului.
În opinia sa, România, în momentul de față a început să recupereze pierderea de competitivitate, principalul motor fiind exportul.
El a mai spus că, toate obiectivele pentru a doua revizuire a acordului în curs au fost atinse, mai puţin arieratele la întreprinderile de stat.
În acţiunea guvernamentală rămâne prioritară revederea sistemului de taxe
"N-aş vrea să se înţeleagă aici că am putea mări taxele. Nu. Urmează să analizăm sistemul actual de taxe şi diminuarea numărului de taxe în sistemul viitor. Prioritare rămân şi societăţile de stat din punct de vedere al pierderilor şi arieratelor", a explicat Traian Băsescu.
Sănătatea, rămâne o prioritate
Președintele a afirmat că închiderea spitalelor nu reprezintă vârful reformei în sistemul sanitar.
”Sănătatea va primi 300 de milioane pentru a acoperi arieratele unor spitale şi mai pot beneficia şi de alte fonduri, numai cu condiţia îndeplinirii unor paşi. Sistemul de sănătate din România este subfinanţat. Principalul motiv este contribuţia mică pe care o avem ca salariaţi la fondul de sănătat”, a adăugat șeful statului.
Traian Băsescu a mai spus că experţii FMI,BM și CE au declarat în timpul întrevederii că România este în prezent într-o situaţie mult mai bună decât alte state membre.
Traian Băsescu recomandă politicienilor abținerea de la populisme
Președintele a făcut și un apel la politicieni pentru a renunţa la populisme, afirmând că situaţia economică din UE este una fragilă, situație în care se găsește și România.
”Vreau să se ştie că nu este de tolerat niciun fel de populism. Situaţia în jurul nostru, în UE, este fragilă, ca urmare este fragilă şi în România. Orice populisme pot dezechilibra echilibrele macroeconomice şi ne-am bate joc de sacrificiile pe care le-au făcut românii, în mod deosebit în 2010 şi 2011, prin cele ce au suferit ca urmare a aplicării programului de austeritate. Fragilitatea situaţiei generale ne obligă la prudenţă”, a mai spus președintele.
El a precizat că apelul său este îndreptat în special reprezentanților partidelor din Coaliția guvernamentală.
”Este un apel la toţi cei predispuşi să facă un mare rău României. Este un apel la raţiune. Sunt convins că oricâte eforturi de discreditare s-ar face până la urmă românii vor înţelege că am făcut nu ce ne-a plăcut, că nimănui nu-i place să ia bani din salarii, să introducă taxe suplimentare, impozite pe pensii sau să ia măsuri de austeriate ”, a spus Traian Băsescu.