Traian Băsescu: România nu va accepta restricţii privind forţa de muncă
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă, după participarea la summit-ul european de primăvară.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 15 Martie 2013, 15:36
România nu va accepta niciun fel de nerespectare a tratatului de aderare, în baza căruia de la 1 ianuarie 2014 niciun stat UE nu mai poate impune restricţii privind forţa de muncă din ţara noastră, a afirmat preşedintele Traian Băsescu, vineri, la finalul lucrărilor Consiliului European.
"Un alt accent care va fi pus în continuare este realizarea pieţei unice care este considerată a fi o sursă de creştere a numărului de locuri de muncă. Cu certitudine, când vorbim de piaţa unică ne referim şi la piaţa unică a forţei de muncă, iar România nu va accepta niciun fel de nerespectare a tratatului nostru de aderare prin care de la 1 ianuarie nicio ţară nu mai poate pune restricţii pe forţa de muncă din România", a declarat preşedintele.
Preşedintele a spus acest lucru în contextul în care realizarea pieţei unice a muncii este unul dintre priorităţile europene ale acestui an.
Declaraţia şefului statului poate fi ascultată în playerul audio din prima pagină a site-ului (dreapta).
România, din punct de vedere al politicilor economice la nivel european, se încadrează în toate criteriile, a declarat, vineri, la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu, după lucrările Consiliului European.
"Din punct de vedere al politicilor economice la nivel european, România se încadrează în toate criteriile. Sigur, nimeni nu impune mijloacele prin care se aplică aceste criterii, fiecare ţară şi le aplică aşa cum crede şi adaptat la realităţile ei. Am văzut însă ţări care în fază iniţială au trecut la încercarea de consolidare fiscală şi bugetară prin creştere de fiscalitate pe economie. A trecut un an, au trecut doi, au constatat că nu dă rezultate şi au trecut la reduceri de cheltuieli bugetare abia într-o a doua fază şi acum costurile sunt mai mari decât dacă din prima fază ar fi trecut la optimizarea cheltuielilor în buget şi nu la creştere de fiscalitate pe economie", a precizat şeful statului.
Colectarea impozitelor şi a TVA "trebuie îmbunătăţită"
Una dintre concluziile lucrărilor Consiliului European este că trebuie îmbunătăţită colectarea impozitelor şi a TVA, ceea ce înseamnă că România nu este singurul stat european care are astfel de probleme, a apreciat preşedintele Traian Băsescu.
"O altă prioritate valabilă pentru toată Uniunea Europeană: îmbunătăţirea colectării impozitelor. Deci, în sfârşit se recunoaşte că problemele de colectare nu sunt numai în România, cum eram obişnuiţi să credem despre noi. Şi o altă precizare din concluziile acestui Consiliu: combaterea fraudării TVA - prioritate la nivelul UE. Şi, desigur, o bună guvernare economică. Prioritate care este valabilă pentru toate statele UE, nu numai pentru România", a precizat şeful statului.
140 de milioane de euro pentru crearea de locuri de muncă în România
România va aloca anul viitor 140 de milioane de euro în vederea creării de locuri de muncă pentru tineri, a anunţat vineri preşedintele Traian Băsescu.
"România, din circa 650.000 de şomeri, are aproximativ 170.000 de şomeri tineri, cu vârste până în 25 de ani. Aici, dacă ştiţi, sunt nişte fonduri de garantare, facilităţi acordate tinerilor (...).România are la dispoziţie de la 1 ianuarie 2014 din partea UE, 140 de milioane de euro pentru crearea de locuri de muncă strict pentru tineri", a anunţat vineri preşedintele Traian Băsescu, la finalul lucrărilor Consiliului European de la Bruxelles.
El a menţionat că printre concluziile Consiliului este prevăzută obligativitatea creării de locuri de muncă pe termen scurt, măsuri adresate în primul rând tinerilor.
România, şomaj scăzut în rândul tinerilor
Preşedintele Băsescu a precizat că România are un şomaj scăzut în rândul tinerilor comparativ cu alte state europene, precum Spania.
"Aş spune că atâta timp cât nu se măreşte fiscalitatea şi dacă în România se trece la absorbţia consistentă a fondurilor europene, noi nu avem o problemă de creştere de şomaj, chiar în condiţiile în care avem un Oltchim, situaţiile de la Mechel. Dacă Guvernul va reuşi să absoarbă fondurile europene, în mod cert şomajul în România va putea fi ţinut sub control", a susţinut şeful statului.
Preşedintele a mai arătat că modernizarea administraţiei publice vizează debirocratizarea şi diminuarea cheltuielilor de funcţionare a statului, proces pe care şi actualul guvern îl continuă.
În acest context, a reamintit că ordonanţa care permite o singură angajare pentru şapte posturi eliberate în sistemul public a diminuat cu 200.000 numărul angajaţilor din sectorul public în 2010-2012.