Traian Băsescu, "politician greu de omorât"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că partea vieţii sale în care a navigat ca şi comandant de navă a făcut din el "un politician greu de omorât", susţinând că în politică nu te poate speria nimic, comparativ cu ceea ce se poate întâmpla pe mare.
Articol de Mona Constantinescu, 05 Octombrie 2012, 16:23
Preşedintele Traian Băsescu a conferit Ordinul "Meritul Industrial şi Comercial" în grad de Mare Ofiţer Şantierului Naval din Constanţa, declarând, vineri, că şantierul reprezintă pentru el nu doar un obiectiv industrial, ci o societate de care se simte legat sufleteşte.
Decretul de decorare a fost semnat joi de şeful statului, precizează un comunicat al Preşedinţiei, transmis vineri.
Distincţia a fost conferită, vineri, chiar de preşedinte, "cu prilejul aniversării a 120 de ani de existenţă, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea economică şi creşterea prestigiului României în domeniul construcţiei, întreţinerii şi exportului de nave".
Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, la ceremonia de celebrare a 120 de ani de existenţă a Şantierului Naval din Constanţa, despre cariera sa de comandant de navă şi despre nava "Biruinţa", de care este "cel mai mândru".
Băsescu, despre "Biruinţa": Aici am simţit, poate mai mult ca niciunde, responsabilitatea
Şeful statului a afirmat, la ceremonie, că Şantierul Naval Constanţa reprezintă pentru el nu doar un obiectiv industrial, ci este o societate de care se simte legat sufleteşte, el vorbind despre perioada în care a fost comandat al navelor Biruinţa, Crişana şi Argeş.
"Şantierul Naval Constanţa este unul dintre marile şantiere navale ale lumii. Pentru mine, nu înseamnă doar un obiectiv industrial, şi este mult mai mult, este o societate de care mă simt legat sufleteşte. Aici am simţit, poate mai mult ca niciunde, responsabilitatea", a spus preşedintele.
Traian Băsescu a vorbit apoi despre momentul în care a preluat, ca şi comandant, petrolierul "Biruinţa", spunând că a simţit o responsabilitate pe care probabil nu a mai simţit-o niciodată de atunci.
"Perioada de recepţie a navei Biruinţa m-a făcut să-i îndrăgesc pe navalişti. Şi eu, şi echipajul de pe petrolier le datorăm siguranţa navei, care la acea vreme era vârful tehnologiei româneşti", a spus şeful statului, precizând că mulţi dintre cei care lucrează pe acest şantier au avut o contribuţie semnificativă asupra carierei sale pe mare.
Traian Băsescu: Viaţa mea s-a modelat după nave
Preşedintele a mai spus că perioada în care a comandat nava "Biruinţa" şi viaţa pe mare au făcut din el un politician "greu de omorât".
"Vreau să ştiţi că şcoala vieţii, aşa cum am deprins-o comandând această navă, îmi este deosebit de utilă şi astăzi. Viaţa pe mare, de asemenea, a adăugat capacitatea de a nu te considera înfrânt niciodată şi aceste lucruri, această parte a vieţii mele a făcut din mine un politician greu de omorât. Pentru că ce te poate speria în politică în raport cu ceea ce ţi se poate întâmpla pe mare? Nimic, nişte vorbe sunt în politică, pe mare-i val, e furtună, sunt incidente, e tehnică ce trebuie să meargă, tehnică ce te mai poate lăsa, trebuie să ai un echipaj care să facă să funcţioneze tot timpul. Deci, viaţa mea s-a modelat după nave, iar definitiva formă a vieţii mele, dacă o priviţi, are forma petrolierului Biruinţa pentru că există o navă care a depăşit orice limită de vârstă şi oricât ar fi de uzată, rezistă", a mai adăugat el.
Şeful statului a primit cadou din partea conducerii Şantierului Naval Constanţa macheta celui mai recent tanc petrolier dezvoltat de şantier.
Aceasta este prima apariţie publică oficială a preşedintelui Traian Băsescu de la reîntoarcerea la Cotroceni, după referendumul din 29 iulie.