Traian Băsescu: Nu se pune problema reducerii pensiilor şi a salariilor
Preşedintele Traian Băsescu a explicat, luni, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, concluziile întâlnirii cu membrii Guvernului.
Articol de Alina Dobrinescu, 24 Octombrie 2011, 17:27
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că din cauza costurilor de finanţare, bugetul de stat pe 2012 trebuie abordat cu prudenţă.
"Datorită situaţiei din UE, a situaţiei economice şi a situaţiei regionale, influenţată în primul rând de Grecia, bugetul anului 2012 trebuie să fie extrem de prudent. Nu neapărat pentru că nu am găsi bani să finanţăm deficitul, dar mai ales pentru că finanţarea deficitului este extrem de scumpă", a spus Băsescu.
El a precizat că la întrevederea de luni, de la Palatul Cotroceni, cu premierul Emil Boc, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu şi membri ai Executivului, s-a făcut o analiză a situaţiei economice din Uniunea Europeană şi din regiune în general.
"Trebuie revizuită ţinta de deficit. Datorită costurilor de finanţare este bine să abordăm bugetul 2012 cu un deficit mult mai mic de trei procente calculate pe ESA. Cât va fi acest mult mai mic, trebuie să analizeze Guvernul şi să găsească soluţii de diminuare a nevoii de împrumut de pe piaţa internă şi externă", a mai spus Băsescu.
Şeful statului a afirmat că s-a discutat şi despre absorbţia fondurilor europene şi despre posibilitatea pe care o are bugetul de stat, dar şi piaţa bancară din România de a susţine un deficit bugetar.
"Am discutat despre nevoia de transparentizare a bugetului de stat şi i-am avertizat, n-o fac prima dată, pe membrii Cabinetului că voi trimite înapoi la Cabinet un buget care nu arată exact unde se duc banii de investiţii", a spus şeful statului.
Preşedintele a amintit, de asemenea, că România are un grad de îndatorare "acceptabil", dar cu risc de îndatorare excesivă, care poate fi compensat doar prin măsuri politice.
"Factorul politic şi guvernul, cu atât mai mult Banca Naţională, este conştient de riscurile care pot să apară în evoluţiile economice regionale şi europene şi mai trebuie doar curajul politic să se ia măsurile care trebuiesc luate pentru a ţine ţara stabilizată şi a nu mări excesiv nivelul de îndatorare, care acum este acceptabil. Deşi România are un nivel de îndatorare mult sub limita maximă admisă pentru un stat european, conform criteriilor de la Maastricht, deci e 60% nivel de îndatorare, România are 31,8%, chiar cu acest nivel de îndatorare redus, riscurile de finanţare, costurile de finanţare sunt foarte mari".
Referitor la finanţarea deficitului bugetar pe anul viitor, şeful statului a precizat că cei cu "responsabilităţi politice" trebuie să se ocupe de acest proces.
"Şi guvernul României are resurse suficiente de credibilizare şi una din resursele foarte puternice este legată de absorbţia mai rapidă a banilor europeni, ceea ce înseamnă că cei cu responsabilităţi politice trebuie să se ocupe direct de acest proces. Şi când spun responsabilităţi politice mă refer la miniştri şi la primul ministru. Pentru că aici avem o sursă de a ne ajuta investiţiile. Şi de a crea locuri de muncă, lucru esenţial în perioada următoare. Deci, nu numai întârzierile sunt o problemă, ci şi urmărirea decontării banilor deja cheltuiţi pe programe cu finanţare europeană".
Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă, preşedintele Traian Băsescu a declarat că pensiile nu se vor taia sau impozita suplimentar şi că nu se va pune problema reducerii salariilor în 2012.
"În 2012 nu se vor tăia sau impozita suplimentar pensiile. Guvernul şi Ministerul Finanţelor analizează dacă este posibilă indexarea. Nu se pune problema reducerii pensiilor şi a salariilor", a spus preşedintele.