Traian Băsescu:Noua Constituţie va echilibra raportul Preşedinte-Parlament
Revizuirea Constituţiei reprezintă o problemă de respectare a suveranităţii poporului, manifestată odată cu referendumul din 22 noiembrie 2009, a afirmat preşedintele României, Traian Băsescu, miercuri, într-o conferinţă de presă.
Articol de Alina Dobrinescu, 01 Iunie 2011, 18:30
Şeful statului a dat asigurări că viitoarele modificări la legea fundamentală nu vor viza mandatul său, dar a ţinut şi să precizeze că într-o viitoare negociere, ar putea ajunge la o înţelegere cu partidele politice în privinţa problemelor de funcţionare a acestuia.
De altfel, potrivit preşedintelui Traian Băsescu, una dintre schimbările vizate în structura Constituţiei priveşte şi echilibrarea raportului dintre preşedinte şi Parlament în privinţa suspendării celui dintâi.
"Principalul motiv al revizuirii Constituţiei este legat de rezultatul referendumului. V-aş reaminti că în articolul 2 din Constituţie se precizează că poporul îşi exercită suveranitatea direct prin referendum, sau indirect prin cei aleşi. Nu cred că avem ca şi condiţie de discreditare a demersului faptul că nu există o majoritate de 2/3 şi în 2003 Constituţia a fost revizuită cu un guvern minoritar. Chestiunea este de responsabilitate a Parlamentului faţă de votul dat de unicul deţinător direct al suveranităţii, care e poporul", a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că intenţionează să solicite o prezenţa a sa în Parlament în a treia decadă a lunii iunie, legat de proiectul de revizuire a Constituţiei, el menţionând că acesta ar putea fi transmis legislativului între 20 şi 30 iunie.
Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari
Proiectul de modificare a Constituţiei prevede, între altele, trecerea la Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300.
Proiectul de lege aduce modificări referitoare şi la procedura parlamentară de suspendare a preşedintelui României, prin modificarea caracterului avizului Curţii Constituţionale.
În cazul în care avizul relevă că şeful statului nu a încălcat Constituţia, procedura este oprită.
Proiectul de modificare a Constituţiei prevede dizolvarea parlamentului în 45 de zile
O altă prevedere a proiectului se referă la procedura de dizolvare a parlamentului.
Acesta poate fi dizolvat dacă respinge cel puţin două solicitări de învestire a unui guvern într-un interval de 45 de zile şi nu de 60 de zile ca în prezent.
Noua Constituţie elimină imunitatea parlamentară
De asemenea, se elimina obligativitatea avizului dat de legislativ pentru reţinerea, arestarea şi percheziţionarea unui parlamentar, dar şi a unui ministru care este şi parlamentar.
O altă prevedere din proiectul legii de revizuire a Constituţiei se referă la limitarea posibilităţii Guvernului de a-şi angaja răspunderea în faţa Parlamentului o singură dată pe durata unei sesiuni parlamentare, menţionând că această propunere este "izvorâtă" din propria experienţă.
Guvernul îşi va putea asuma răspunderea o singură dată pe sesiunea parlamentară
"O altă prevedere (din proiectul legii de revizuire a Constituţiei - n.r.) izvorâtă din experienţă: limitarea posibilităţii Guvernului de a-şi angaja răspunderea în faţa Parlamentului. Angajarea răspunderii Guvernului se poate face o singură dată pe sesiunea parlamentară, pe o singură lege, cu excepţia bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale. Asta pentru a preveni un blocaj de funcţionare. Dacă se ajunge într-o situaţie de criză politică în care nu poate fi trecut bugetul prin proceduri normale. Motivul: pentru a se evita abuzurile de asumări de răspundere şi, practic, de diminuare a rolului Parlamentului de a dezbate legile", a explicat, la Palatul Cotroceni, preşedintele Băsescu.