Traian Băsescu: Motoc trebuie să-și dea demisia din funcțiile prezente
Șeful statului a cerut ca "procedurile pentru a preveni incompatibilitatea" lui Mihnea Motoc să fie duse până la capăt: demisia din corpul diplomatic și revocarea din funcția de ambasador.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 19 Noiembrie 2014, 17:42
Principalele declarații ale statului în format LIVE TEXT:
"Am decis să fac numirea ministrului de Externe si al Culturii simultan".
"În momentul de față avem chestiuni de ordin legal ce trebuiesc derulate înainte de numirea ministrului de Externe".
"Am discutat cu domnul Motoc și l-am asigurat de toata deschiderea mea pentru numire, nu aș vrea să fie speculații, e un excelent ambasador și va fi un excelent ministru".
"Deși am semnat decretele, trebuie duse până la capăt procedurile pentru a preveni situația de incompatibilitate pentru domnia sa".
"Implică doua acțiuni: demisia din corpul diplomatic și revocarea din funcția de ambasador".
"Mai întâi trebuie să-şi dea demisia din funcţiile sale prezente".
"Funcţia de membru al Guvernului e incompatibilă cu: orice altă funcţie de autoritate cu excepţia celei de duptat sau senator ori alte situaţii prevăzute în Constituţie".
"În momentul de faţă domnul Mihnea Motoc este şi ambasador. Pentru a elimina incompatibilitatea trebuie să existe emiterea decretului de chemare din funcţia de ambasador".
"Asta se poate întâmpla când domnul premier poate contrasemna decretul de încetare a mandatului".
"Imediat ce e posibil, publicăm în Monitorul Oficial întâi rechemarea de la post, decretul trebuie contrasemnat de premier și dupa publicarea sa trebuie publicat decretul de numire și jurământul".
"Am trimis proiectul de decret la cancelarie, imediat ce e contrasemnat îl voi semna".
►Propunerea privind portofoliul Culturii
"Nu pot avea obiecţii cu privire la propunerea ministrului Culturii".
"CCR mă obligă să semnez decretul pentru a doua propunere".
"Responsabilitatea este a celor care au făcut a doua propunere. Imediat ce vor fi îndeplinite condiţiile asupra domnului Motoc, le voi trimite pe amândoua la Monitorul Oficial.
►Începerea urmăririi penale a lui Cristian David
"Vreau să vă spun că un alt subiect este legat de solcitarea pe care am făcut-o astăzi, de începere a urmăririi penale a lui Cristian David".
"Dânsul ar fi suspect pentru încasarea unei mite de 500.000 de euro".
"Decizia mea nu înseamnă că domnul Cristian David este vinovat. El va merge în faţa procurorilor".
►România îşi măreşte contribuţia în Afganistan cu maximum 450.000 de militari
" În cursul zilei de astăzi, la solicitarea MApN, a ministrului Fianţelor, a Bugetului şi a prim-ministrului, am aprobat un memorandum prin care pentru anul 2015, România îşi măreşte contribuţia în Afganistan cu maximum 450.000 de militari".
"În total, se măreşte prezenţa noastră începând din martie cu 450.000 de militari".
►Votul din diaspora
"Cu toţii am văzut împiedicarea exercitării dreptului la vot în străinătate - în Londra, Paris, în Italia, la Torino, şi în Spania".
"De la momentul închiderii voturilor am cerut informaţii de la toţi ambasadorii".
"Am primit în copie toate solicitările pe care le-au făcut premergător campaniei electorale, în timpul acesteia şi între turul I şi II".
" Toţi ambasadorii au solicitat prin ministerul de Externe mărirea numărului de secţii de votare".
"Românii să ştie că ambasadorii au informat corect asupra nevoii de creştere a numărului de secţii de votare, inclusiv, repet, ambasadorul de la Berlin".
►Cer Guvernului să prezinte proiectul de buget
"Fac un apel la Guvern, bugetul este o urgență majoră. Faptul că premierul nu este în București, nu este o scuză. Fac un apel la Guvern, inclusiv la premierul Gabriel Oprea să prezinte proiectul de buget".
"Cer în mod expres ca Guvernul să prezinte proiectul de buget. Sunt nevoi consistente legate de mărirea taxelor, de alocările pentru prioiecte culturale, de mediu. Sunt lucruri extrem de importante".
►Despre legea grațierii și amnistiei
"Salut iniţiativa lui Klaus Iohannis şi a lui Victor Ponta de a accelera procesele derulate în Parlament privind respingerea legii graţierii şi amnistiei, precum şi răspunsul pozitiv la cererile DNA privind arestarea şi percheziţiile unor membri ai Parlamentului".
"Dacă acest lucru s-ar fi produs permanent, România ar fi fost în Spaţiul Schengen".
"Mă bucur mult că in urma votului de pe 16 noiembrie, parlamentarii au înțeles că nu ei sunt stăpânii legii. Este un regret al meu ca in 10 ani de mandat nu a reușit să îi conving de asta".
"Sper că de acum înainte vor fi consecvenți pe astfel de probleme și vor crea partenerilor convingerea că nu a fost doar o întâmplare de teama votului popular din 16 noiembrie, ci că au înțeles că parlamentarii nu se află deasupra legii".
"Abia acum Akos Mora a înțeles că trebuie să răspunda pozitiv la hotărârea Înaltei Curți și nu să se pitească prin Parlament".