Traian Băsescu: Libertatea de mişcare în Spaţiul Schengen nu va fi îngrădită
Consiliul European a aprobat, vineri, la Bruxelles, planul de aderare a Croaţiei la Uniunea Europeană, acceptând finalizarea negocierilor pe care Zagrebul le-a purtat din 2005 până în prezent.
Articol de Petruţa Obrejan, 24 Iunie 2011, 16:03
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la finalul summitului, că au fost propuse o serie de criterii care vizează domeniul migraţiei.
El a explicat că, s-a discutat despre întărirea controlului la frontierele externe ale Uniunii Europene, despre un sistem comun european de azil, precum şi despre dezvoltarea unui parteneriat în vecinătatea sudică a continentului.
”Am agreat asupra necesităţii de a consolida guvernanţa Schengen, dar de data aceasta o implicare a tuturor statelor, nu numai a unor state, într-un proces de monitorizare. Deci, monitorizarea nu va mai fi adresată numai unor state ci tuturor statelor membre ale UE, lucru care este important pentru noi. În ceea ce ne priveşte poziţia României, a fost că participăm şi susţinem toate aceste propuneri de consolidare a guvernanţei Schengen din interiorul Spaţiului Schengen şi nu din afara lui”, a precizat Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a insistat asupra faptului că libertatea de mişcare în Spaţiul Schengen nu va fi îngrădită.
"Sunt elemente care schimbă condiţiile de acces în Spaţiul Schengen şi obligaţia mea în acest Consiliu va fi să mă asigur că noile condiţii ce se propun a fi impuse în interiorul guvernanţei Schengen nu devin condiţii care se adaugă la ceea ce România trebui să îndeplinească pentru accesul în Spaţiul Schengen. Nu vom accepta ca noi condiţii să fie adăugate la condiţionalităţile care vizează ceea ce România trebuie să facă".
În ceea ce priveşte problematica economică, se va încerca, în premieră, tragerea unor concluzii pentru îmbunătăţirea activităţii specifice semestrului european.
Vor mai fi aprobate cu acest prilej concluziile privind lansarea strategiei UE pentru regiunea Dunării, dar şi raportul preşedinţiei ungare referitor la strategiile naţionale pentru integrarea romilor
De asemenea, liderii din Uniunea Europeană l-au numit pe Mario Draghi ca succesor al lui Jean-Claude Trichet la preşedinţia Băncii Centrale Europene.