Traian Băsescu, invitat la Radio România Actualităţi - LIVE TEXT
Preşedintele Traian Băsescu răspunde întrebărilor legate de reorganizarea administrativ-teritorială, revizuirea Constituţiei şi cum vede rezolvarea divergenţelor din coaliţie.
Articol de Simona Mihăescu, 22 Iunie 2011, 13:04
"Sper că în cursul după-amiezii voi primi decizia cu motivaţia Curţii Constituţionale."
"O variantă ar fi să revizuiesc textul proiectului şi să revin la Curtea Constituţională - altă variantă - să las Parlamentul să facă revizuirea proiectului."
"Confiscarea averilor ilicite nu este posibilă momentarn fără hotărâre judecătorească."
"Nu oamenii de rând sunt vizaţi de această modificare legislatrivă. Trebuie scrisă o lege care să permită confiscarea buinurilor ilicite."
"În momentul de faţă puterea judecătoarească nu are niciun fel de răspundere, chiar pentru erori. Exemplu, la Curtea Constituţională a Drepturilor Omului unde România pierde proces după proces. Statul român tot plăteşte ceea ce nu fac judecătoriii sau fac prost. Este momentul ca şi această putere să plătească. Singurii care nu au niciun fel de responsabilitate pentru incompetenţe sunt judecătorii şi chiar procurorii. De asemenea, şi procurorii trebuie să aibă răspundere."
"Am văzut prea mulţi oameni duşi la arestare, după care nu s-a mai întâmplat nimic."
"Eu nu vreau ca statul român să devină un stat poliţienesc, doar pentru că un procuror incompetent cere arestarea, iar un judecător nu judecă fondul."
"Nu putem tolera într-un stat democratic asemenea abuzuri."
"Trebuie să fim şi responsabili atunci când ne numim judecători sau procurori şi printr-o lege, care să sperăm că va trece, va trebui să stabilim şi responsabilitatea judecătorilor şi procurorilor."
"Constituţia a rămas aşa cum este şi dizolvarea Parlamentului este extrem de dificilă."
"Ieri, USL-ul cerea un guvern de tehnocraţi, când le-am dat un guvern de tehocraţi, au trântit guvernul."
"Sunt aceleaşi condiţii ca şi în 2009."
"Parlamentul este obligat să dea un vot asupra programului în 10 zile."
"Avem o Constituţie bună, dar suferă de neclaritate."
"Ţinta noastră în viitor este să fie o datorie publică cât se poate de mică. Ca stat membru al UE trebuie să stăm la un nivel de îndatorare de maximum 60% din PIB."
"Datoria media a statelor din UE este de circa 80% din PIB. "
"Este o regulă care trebuie respectată. Foarte multe state nu respectă această regulă şi trebuie să înţelegem că evoluţiile viitoare generează altfel de abordări. Nimeni nu va mai putea să trăiască pe bani viitori. Va trebui să trăim pe banii noştri."
"Situaţia noastră ne permite dacă vom fi mai înţelepţi să recuperăm mai repede."
"Avem obligaţia să trăim din banii pe care îi producem."
"O să discut cu parlamentarii. Poate formularea pe care am făcut-o va putea fi ajustată şi voi discuta cu Comisia de revizuire a Constituţiei din Parlament."
"Niciun guvern nu-i nebun să facă asemenea reglementări împotriva cetăţenilor."
"Guvernul poate să facă lucruri pentru care are bani."
"Dacă decidem că dăm cele trei miliarde datorii la judecători, la dascăli, trebuie să tăiem de undeva."
"Ţara asta nu e a mea. Sunt şi eu unul din 22 de milioane. E a dumneavoastră ţara. Vreţi să o batjocoriţi, s-o terminăm, s-o scufundăm? "Eu nu nu ştiu, nu mă interesează, mie să-mi dea'. Cu această întrebare putem să distrugem o ţară. Dacă daţi de politicieni slabi, o distrugeţi repede."
"Noi împrumutăm patru miliarde de euro ca să avem bani de salarii şi pensii."
"Eu nu sunt adeptul să tot continuăm să împrumutăm ca să cosumăm."
"Eu vreau să fim toţi responsabili."
"Coaliţia nu are numărul necesar de voturi cu care să treacă prin Parlament revizuirea Constituţiei şi am vrut să găsim nişte puncte comune, de compromis."
"Obiectivul cu 300 de parlamentari s-ar putea îndeplini."
"Sunt dispus la un compromis care să împingă lucrurile înainte."
"Toate partidele în afară de PDL şi UNPR susţin două Camere ale Parlamentului."
"Va trebui să discut cu opoziţia ce altă soluţie poate să funcţioneze, ca această propunere să treacă de Parlament."
"Organizarea noilor judeţe pe conturul zonelor de dezvoltare economică, contur care a fost creat de specialişti ai UE şi români, în aşa fel încăt aceste regiuni să fie viabile."
"Avem un calcul făcut cu specialişti de cea mai bună calitate. Obiectivul nostru este dezvoltarea economică şi debirocratizarea."
"Toate activităţile pe care le face consiliul judeţean vor fi transferate către primării."
"Trebuie să privim şi costurile. Această criză ne-a arătat că sunt doi mari cheltuitori - cheltuielile proprii statului şi cele iraţionale, electorale şi pre-electorale, care sunt, de altfel, în toată Europa."
"Eu nu blamez angajaţii statului, că nu ei sunt de vină că avem acest exces de funcţionărime, birocraţie şi implicit corupţie, dar a venit timpul să diminuăm statul."
"Ne trebuie un stat cât mai ieftin şi cât mai puţin implicat în viaţa cetăţeanului."
"Avem prea multe comune cărora trebuie să le dăm bani de la guvern."
"România a semnat convenţii prin care respectă drepturile minorităţilor, dar trebuie să respecte şi să nu fărâmiţeaze drepturile comunităţilor."
"Va trebui să găsim formule pentru ca legea de reorganizare a ţării să aibe 50 % + un vot în Parlament. Consider că ar fi un mare rateu dacă PDL nu ar accepta un compromis sacrificând reorganizarea şi subţierea aparatului de stat."
"Reorganizarea nu va costa mult, pentru că nu avem de adus nimic în plus. "
"Nu puteţi sugera să gândesc la fel ca domnul Kelemen Hunor. În momentul de faţă este vital să avem stabilitate politică, să continuăm procesele plătite greu de români."