Traian Băsescu invită politicienii să nu facă presiuni asupra datei consultărilor
Preşedintele României, Traian Băsescu, va convoca Parlamentul, imediat după publicarea în Monitorul Oficial a rezultatului alegerilor, se precizează în comunicatul Administraţiei Preezidenţiale.
Articol de Simona Mihăescu, 11 Decembrie 2012, 17:56
În documentul publicat pe site-ul Preşedinţiei României, se mai face precizarea că, după publicarea rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare de către Biroul Electoral Central în Monitorul Oficial, va fi anunţat programul de consultări al preşedintelui României cu partidele, pentru desemnarea prim-ministrului care sa formeze viitorul guvern.
Într-un al doilea comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu adresează politicienilor invitaţia de a renunţa "la orice fel de presiune publică privind începerea consultărilor pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru al Guvernului României".
"Domnul preşedinte Traian Băsescu invită politicienii care au câştigat mandate în cadrul alegerilor parlamentare din data de 9 decembrie a.c. să renunţe la orice fel de presiune publică privind începerea consultărilor pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru al Guvernului României. Domnul preşedinte Traian Băsescu va urma calea constituţională şi instituţională pentru întregul proces de desemnare a candidatului la funcţia de prim-ministru şi nu va face nicio abatere de la rigoarea procedurii, aşa cum este prevăzută în Constituţia României", se scrie în comunicatul prezidenţial.
Amintim că pe 6 decembrie, preşedintele Băsescu a dat asigurări că la consultările pentru desemnarea unui premier, după alegerile legislative, va chema partidele, nu alianţele.
"Categoric partidele, pentru că în Constituţie art. 103 face referire strict la partide. Iar dacă vă uitaţi în legea partidelor, definiţia pentru partide şi alianţe este diferită. Eu nu pot să încalc Constituţia. În plus, ar mai avea un efect dacă aş accepta să discut cu alianţe, mai ales când vorbim de USL care spune că va obţine peste 50% - nu mai am dreptul să consult celelalte partide pentru că este prevedere expresă în Constituţie, când un partid obţine 51%, numai cu el se face consultarea" a răspuns Traian Băsescu, întrebat dacă la consultările pentru desemnarea premierului va chema numai partidele politice sau şi alianţele.
Şeful statului a subliniat, la acel moment, că liderii USL vor să vină împreună pentru a se "supraveghea unii pe alţii".
Potrivit rezultatelor finale anunţate de Biroul Electoral Central în această după-amiază, numărul de demnitari ar putea creşte acum, datorită procentelor foarte bune obţinute de Uniunea Social Liberală.
Diferenţa ar fi, conform calculelor din ultimele zile, de 80, poate chiar 100 de persoane în plus, faţă de cele din actualul legislativ.
Algoritmul electoral presupune asigurarea mandatelor pentru candidaţii care au obţinut 50% plus 1, iar pentru ceilalţi va exista posibilitatea redistribuirilor.
Uniunea Social Liberală s-a clasat pe prima poziţie atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, cu 58,63 deprocente, respectiv 60,10%.
La mare distanţă, pe locul al II-lea, se află Alianţa România Dreaptă, cu 16,50% la Cameră şi 16,70% la Senat.
Al treilea pe podium este Partidul Poporului - Dan Diaconescu, cu 14 procente din voturile exprimate pentru Camera Deputaţilor şi Uniunea Democrată Maghiară din România, cu 5,13%.
La Senat, PP-DD are 14,65%, iar UDMR, 5,23%. Cel mai probabil, Biroul Electoral Central va anunţa astăzi situaţia mandatelor care le revin celor patru competitori după perioada de redistribuire.