Traian Băsescu:Înlocuirea premierului ar genera instabilitate politică
Declanşarea unor dezbateri pe tema înlocuirii premierului ar putea genera instabilitate politică, atenţionează preşedintele Traian Băsescu.Foto:Agerpres
Articol de Oana Bâlă, 20 Mai 2011, 09:19
El a precizat, joi seară, la postul public de televiziune, că România are nevoie mai mult ca oricând de stabilitate politică şi guvernamentală, iar PD-L-ul va analiza, în curând, soluţiile care se impun pentru o relansare a executivului.
Şeful statului a vorbit şi despre necesitatea revizuirii Constituţiei înainte de alegerile generale.
Alegerile legislative de la sfârşitul anului viitor ar putea să se desfăşoare după noua Constituţie, a declarat preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statului a subliniat că proiectul de revizuire a Constituţiei preia decizia luată de români la referendumul din 2009, de trecere la un parlament unicameral, precum şi multe din hotărârile Curţii Constituţionale, care au clarificat articole din actuala lege fundamentală.
"Ar fi corect ca referendumul pentru validarea Constituţiei să se organizeze o dată cu alegerile locale, în aşa fel încât alegerile din noiembrie-decembrie 2012 să se desfăşoare după noua Constituţie", a apreciat Traian Băsescu.
Întrebat despre posibilitatea înlocuirii actualului premier, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că o dezbatere pe această temă ar putea genera instabilitate politică.
Şeful statului a făcut un apel la stabilitate, pentru că la începutul lunii viitoare România iese pe piaţa internaţională pentru a se finanţa prin emisiune de bonduri, iar ideea de instabilitate politică ar genera un cost ridicat al împrumutului prin creşterea dobânzilor.
Referindu-se la ideea de relansare a guvernării, preşedintele a susţinut că, în curând, Biroul Permanent Naţional al PD-L va avea o discuţie internă în cadrul căreia va analiza soluţiile care se impun în acest sens.
Reorganizarea administrativ-teritorială , favorizează investiţiile
În acelaşi interviu, preşedintele Traian Băsescu susţine că reorganizarea administrativ-teritorială a ţării va favoriza investiţiile şi va duce la creştere economică.
Şeful statului a subliniat, ieri, la un seminar pe teme economice, că un număr mai mic de administraţii locale va elibera deciziile de presiunea politicului şi va permite o administrare mai eficientă a banilor.
"Ţara, aşa cum este organizată, nu poate stimula dezvoltarea. Avem decizii pe suprafeţe mult prea mici şi avem decizii extrem de greu de negociat. Deci, va trebui să reorganizăm administrativ ţara pentru a permite investiţiilor să se deruleze" a spus preşedintele.