Traian Băsescu despre Summitul de la Vilnius: Miza cea mare era de fapt Ucraina
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că la Summitul de la Vilnius care începe joi, miza cea mare era de fapt ca Ucraina să semneze cele două acorduri cu Uniunea Europeană şi că următorul obiectiv al României este unirea cu R. Moldova.
Articol de Simona Mihăescu, 27 Noiembrie 2013, 20:55
Şeful statului a adăugat că deşi oficial Ucraina a anunţat că nu va semna Acordul de asociere cu UE, el va rămâne optimist şi va spera ca preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici să semneze aceste acorduri.
"Nu sunt de felul meu sceptic. Până nu o să văd că Ianukovici se ridică de la masă când i se pune acordul în faţă o să sper. Dar dacă se va întâmpla asta, şi Ianukovici nu va semna, va fi un eşec pentru Uniunea Europeană", a spus Traian Băsescu, miercuri seara, într-un interviu la TVR.
Unirea cu R. Moldova, obiectivul României
Traian Băsescu a mai spus că dacă pentru Uniunea Europeană miza cea mare, a fost Ucraina, pentru România miza a fost şi este Republica Moldova.
În context, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că următorul proiect important pentru România, după intrarea în NATO şi Uniunea Europeană, trebuie să fie unirea cu Republica Moldova.
"Sunt convins că, dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, România va spune "da" fără să ezite. Proiectul de ţară pentru România, următorul proiect de ţară este "Vrem să ne întregim ţara!", a spus preşedintele în emisiunea de la postul public de televiziune.
Întrebat ce aşteptări are de la Summit-ul de la Vilnius, şeful statului a răspuns: "Ce aşteptări să am? Să se facă ceva cu Ucraina".
Traian Băsescu a afirmat că securitatea Republicii Moldova poate fi asigurată de Ucraina, pe frontiera cu această ţară.
"Pentru securitatea Republicii Moldova, dar şi pentru securitatea României, este esenţial ca Ucraina să înceapă drumul către integrare în Uniunea Europeană. Este un eşec şi pentru noi, nu numai pentru Uniunea Europeană. Iar noi suntem cei mai afectaţi de eventual îndepărtare a Ucrainei", a spus Băsescu.
Preşedintele a găsit drept argument pentru razgândirea Ucrainei cerinţele oficialilor UE de a o transfera pe Iulia Timoşenco în Germania.
"Unii sunt tentaţi să spună de presiunea Rusiei, alţii sunt tentaţi să spună despre condiţionalităţile care nu sunt în lege", a mai declarat Traian Băsescu, făcând referire la condiţia ca Iulia Timoşenco să fie transferată în Germania, altfel nu "intră" Ucraina."
Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei pentru a denunţa refuzul Kievului de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană.
Opoziţia proeuropeană din Ucraina a organizat o serie de manifestaţii pentru a denunţa refuzul Kievului de semnare a acordului cu Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană a comunicat că oferta de semnare a acordului la summitul de la Vilnius rămâne valabilă. "Oferta de semnare a acordului de asociere şi de creare a unei zone de liber-schimb rămâne valabilă", au anunţat, într-un comunicat comun, preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene, Herman Van Rompuy şi Jose Manuel Barroso, citează Mediafax.