Traian Băsescu, aşteptat de sinistraţi cu lacrimi în ochi
Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, vineri după-amiază, în jurul orei 17.00, în municipiul Dorohoi, grav afectat de inundaţii, fiind întâmpinat de oameni care au început să plângă şi să strige că nu mai au nimic
Articol de Luminiţa Apostolescu, 02 Iulie 2010, 19:22
Şeful statului a ajuns la Dorohoi însoţit de miniştrii Elena Udrea şi Gabriel Oprea.
Preşedintele a mers la câteva case din municipiul Dorohoi grav afectate de revărsarea apelor, iar la vederea acestuia oamenii au început să plângă şi i-au strigat că nu mai au nimic şi că nu au bani să îşi construiască noi locuinţe.
Un localnic i-a cerut preşedintelui să îl ajute şi să îi dea o casă, iar acesta a răspuns: "Cine vă promite că vă face trei case minte. Haideţi să facem una", informează Mediafax.
Aproximativ 2.500 de locuinţe şi gospodării din judeţul Botoşani au fost inundate, în ultimele opt zile, de apele râurilor Prut, Siret, Jijia, Buhai şi Miletin, iar peste 3.800 de persoane au fost evacuate şi salvate, arată un bilanţ provizoriu transmis, vineri, de ISU.
Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, în perioada 22- 30 iunie au fost afectate mai multe localităţi din 43 de oraşe şi comune ale judeţului.
În total, au fost evacuate din calea apelor 3.800 de persoane. Mai mult de jumătate dintre persoanele evacuate sau salvate, 2.820, provin din municipiul Dorohoi.
De asemenea, în judeţ s-au înregistrat şapte victime - una în comuna Ibăneşti şi şase în municipiul Dorohoi.
Alte pagube au fost cauzate de apele ieşite din matca râurilor şi scurgerile de pe versanţi generate de precipitaţiile abundente care au inundat peste 6.500 de hectare de teren arabil şi 6.000 de hectare de păşuni şi păduri.
Au fost inundate sau distruse din viituri aproximativ 500 de drumuri naţionale, judeţene, comunale şi săteşti. Apa din aproximativ 500 de fântâni a devenit nepotabilă după ce acestea au fost inundate. Un număr de 45 de poduri şi 305 podeţe au suferit avarii sau au fost distruse de furia apelor. Inundaţiile au afectat şi 39 de agenţii economici, precum şi şapte instituţii.
Aproximativ 3.500 de animale au fost salvate, iar alte 40 au fost găsite moarte.
Cele mai multe distrugeri s-au înregistrat în urma precipitaţiilor căzute în 28 iunie, când au fost afectate 22 de localităţi din 13 unităţi administrativ teritoriale din judeţul Botoşani.
Traian Băsescu a promis ajutor la Părăuţi
Preşedintele Traian Băsescu a vizitat, vineri, comuna Pătrăuţi, din judeţul Suceava, grav afectată de inundaţii.
Şeful statului le-a promis oamenilor sprijin din partea guvernului.
Traian Băsescu le-a spus oamenilor că vor fi ajutaţi cu materiale de construcţii, dar că ei va trebui să-şi construiască singuri locuinţele, pentru că statul nu se va implica în construcţia caselor.
Totodată, şeful statului le-a spus oamenilor că va trebui să-şi construiască o casă, pe alt amplasament, şi nu în apropierea albiei râului.
La Pătrăuţi, vor fi reconstruite 19 case.Au fost distruse cinci case, complet, alte 12 au fost afectate, însă toate cele aflate în albia râului vor trebui demolate.
Încurajări pentru locuitorii din Dorneşti
La Dorneşti, Preşedintele Traian Băsescu a fost luat de mână de diferite persoane sinistrate, în special de femei în vârstă, care l-au rugat să le viziteze casele afectate.
Băsescu a intrat în gospodăriile mai multor cetăţeni de pe strada Depoului, cel mai mult afectate de inundaţii.
Băsescu i-a încurajat pe oameni spunându-le că le vor fi trimise materiale de construcţie, dar că trebuie să fie solidari unii cu alţii şi să se ajute pentru reconstrucţia caselor.
În vizita de la Dorneşti, Traian Băsescu a recomandat ca soluţie de deblocare a drumului DN17 A Siret - Rădăuţi unde un pod rutier peste râul Suceava este închis după ce un pilon s-a tasat, construirea unui pod de pontoane.
El a apreciat că această soluţie ar fi una mai rapidă pentru deblocarea circulaţiei în zona respectivă.
Prezent la Dorneşti, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a declarat că preşedintele Traian Băsescu i-a solicitat să urgenteze repunerea în folosinţă a podului rutier de la Dorneşti, o soluţie fiind podul de pontoane.
El a mai spus că în această zonă vor fi trimişi specialişti ai armatei care vor realiza lucrarea.
La Dorneşti, se lucrează deja la modificarea cursului apei în zona podului rutier afectat de inundaţii pentru a se putea interveni la pilonul tasat, această soluţie fiind discutată, joi, de ministrul Transporturilor Radu Berceanu, care a fost prezent la Dorneşti.