Traian Băsescu are ultimul cuvânt în numirile procurorilor şefi
Propunerile pentru funcţiile de conducere de la Parchetul General, DNA şi DIICOT au ajuns la preşedintele Traian Băsescu.
Articol de Oana Bâlă, 11 Mai 2013, 10:17
Şeful statului poate semna decretele de numire în funcţie sau poate refuza motivat una sau mai multe candidaturi.
În cazul în care Traian Băsescu va aproba aceste propuneri se va încheia o perioadă destul de lungă în care diversele structuri ale procuraturii au fost conduse prin interimat.
Dintre cei şase procurori avizaţi pozitiv de CSM, doar trei au obţinut unanimitate de voturi: Laura Codruţa Kövesi, propusă pentru şefia DNA, Bogdan Licu, prim-procuror adjunct al procurorului general, şi Codruţ Olaru, adjunct al procurorului general, în timp ce Tiberiu Niţu, Alina Bica şi Elena Hossu au avut majoritate de voturi.
În motivarea CSM privind acordarea avizului pozitiv se arată că Laura Codruţa Kövesi, a cărei nominalizare a creat tensiuni în USL, a dat dovadă de profesionalism în funcţia de procuror general al României, are capacitatea de a relaţiona şi a motiva procurorii de la DNA, precum şi că rezultatele obţinute de aceasta au fost apreciate în mod concret, pe plan internaţional.
În cazul lui Tiberiu Niţu, precedentul aviz negativ din partea CSM venise pentru că nu se evidenţiase profesional prin rezolvarea unui dosar important sau o acţiune de anvergură în cariera sa de procuror.
Acum, membrii consiliului au precizat că acesta a demonstrat receptivitate la critici, a avut o serie de iniţiative iîn modernizarea managementului Ministerului Public şi are disponibilitatea de a colabora cu ceilalţi procurori din echipă, întrunind astfel abilităţile necesare funcţiei de procuror general.