,, Toţi europenii sunt egali "
Comisarul european, Laszlo Andor, a declarat, marţi, la Bucureşti, că într-o Uniune Europeană bazată pe unitate şi solidaritate este ,,inacceptabil" faptul că, cetăţenii europeni de etnie romă nu au aceleaşi oportunităţi ca restul cetăţenilor europeni.
Articol de Petruţa Obrejan, 12 Octombrie 2010, 15:54
Comisarul european pentru afaceri sociale, László Andor, crede că accesul redus la educaţie şi slaba ocupare pe piaţa muncii a persoanelor de etnie romă sunt principalele probleme la rezolvarea cărora toate statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să se implice mai mult.
Timp de două zile, autorităţi, activişti şi experţi implicaţi în elaborarea unor strategii pentru integrarea romilor caută soluţii aplicabile la nivel internaţional.
László Andor a adăugat că deşi Europa este una dintre cele mai bogate regiuni ale lumii, totuşi, mulţi dintre tinerii şi copiii romi cresc în ghetouri. Aceşti oameni au aceleaşi vise şi speranţe ca restul cetăţenilor din UE, dar nu au aceleaşi oportunităţi ca alţii. Acest lucru este inacceptabil într-o Uniune Europeană bazată pe unitate şi solidaritate.
Comisarul European a precizat că rata absorbţiei fondurilor europene pentru proiecte destinate romilor este mică, lucru care ar trebui schimbat, în condiţiile în care se ştie că romii reprezinţă etnia cea mai săracă şi grupul cel mai dezavantajat în Europa.
În opinia oficialul european, incluziunea socială a romilor implică eforturi foarte mari acum, dar pe termen lung va aduce avantaje economice prin intrarea pe piaţa muncii a noi tineri bine-formaţi.
"Toţi europenii sunt egali, indiferent unde locuiesc, indiferent unde se află. Şi toţi europenii ar trebui să se bucure de aceleaşi drepturi şi oportunităţi", a adăugat comisarul.
Laszlo Andor a explicat că există o răspundere colectivă la nivel european faţă de cele 10-12 milioane de cetăţeni romi care formează cea mai mare minoritate etnică din Europa.
"Educaţia inadecvată diminuează şansele economice ale tinerilor, condiţiile inadecvate în care locuiesc generează probleme de sănătate, iar sărăcia este un obstacol pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale acestei categorii" a mai spus oficialul european.
László Andor consideră că sunt necesare măsuri concrete în anumite domenii cum ar fi : ocuparea forţei de muncă, educaţie, sănătate. El a mai spus că, Comisia Europeană depune eforturi serioase pentru a determina toate statele membre să se implice pe deplin, cu acţiuni concrete, în cadrul Platformei privind romii.
"Unul dintre instrumentele cheie în aces sens va fi Strategia 2020. Ea conţine o dimensiune socială puternică mai ales în ceea ce priveşte creşterea locurilor de muncă şi combaterea sărăciei", a spus el.
Comisarul european a apreciat că proiectele trebuie făcute ,,cu romii, nu pentru romi", subliniind nevoia de cooperare.
Laszlo Andor a anunţat că, CE va prezenta în 2010 un cadru pentru strategiile naţionale privind incluziunea romilor.