Tot mai multe oraşe intră în scenariul roşu
Tot mai multe oraşe mari intră în scenariul roşu pe fondul creşterii numărului de infectări cu SARS-CoV-2.
Articol de Radiojurnal, 11 Martie 2021, 08:47
Aproape 1,3 milioane de românii au primit până acum cel puţin o doză şi mai bine de jumătate au făcut şi rapelul necesar pentru obţinerea nivelului maxim de protecţie oferit de vaccinurile anti-COVID-19.
În spitale, însă, continuă să crească numărul pacienţilor infectaţi.
Sunt aproape 10.200, dintre care 1.140 la terapie intensivă, cel mai ridicat nivel din acest an.
Au fost anunţate, de asemenea, încă 100 de decese asociate noului coronavirus.
Ieri au fost raportate 4.564 de cazuri noi de COVID, în condiţiile în care s-au efectuat peste 37.000 de teste în 24 de ore.
Pe acest fond negativ al pandemiei tot mai multe oraşe mari intră în scenariul roşu.
Sibiul a depăşit pragul de trei cazuri la mia de locuitori, iar autorităţile judeţene spun că vor ţine cont de evoluţia situaţiei în următoarele zile, înainte de a se aplica eventualele noi restricţii.
Şi la Constanţa, după o lună şi jumătate în care rata de incidenţă s-a menţinut sub trei la mie, acest prag a fost depăşită din nou.
Astfel, au fost reinstituite de la miezul nopţii măsurile aferente: timp de 14 zile restaurantele şi cafenelele nu mai pot funcţiona la interior, la fel teatrele, cinematografele şi spaţiile destinate jocurilor de noroc.
Şi şcolile revie la scenariul roşu cu prezenţă fizică în clase, alternativ pentru elevii din ultimii ani de gimnaziu şi liceu.
Prefectul de Constanţa, Silviu Ioan Coşa, spune că se încearcă salvarea sezonului estival.
Silviu Ioan Coşa: Fac un apel şi la cetăţeni, dar şi la reprezentanţii HoReCa să înţeleagă faptul că în momentul de faţă pentru 14 zile restaurantele vor fi închise. Este un cost pe care, din păcate, trebuie să-l plătim, astfel încât să nu compromitem sezonul estival. Grija noastră prioritară este aceea de a nu ajunge din nou în pragul stării de carantină. Invităm populaţia în continuare să se vaccineze, pentru că aceasta este singura soluţie pe care o avem pentru a opri definitiv pandemia şi jocul acesta al ratei de incidenţă, al măsurilor care se aplică şi care ne-a obosit pe toţi, în primul rând pe cetăţeni.
Deplasarea pe timp de noapte va fi interzisă cu o oră în plus
Starea de alertă se prelungeşte începând de duminică, 14 martie, cu încă 30 de zile, a decis ieri Guvernul.
Potrivit premierului Florin Cîţu, se vor păstra toate restricţiile impuse până acum şi în plus deplasarea pe timp de noapte va fi interzisă între orele 22:00 şi 5:00, cu o oră mai mult decât în prezent.
Şeful guvernului apreciază că este o suplimentare minoră a restricţiilor, având în vedere ce se întâmplă la nivel european.
Florin Cîţu: M-am uitat la ce fac celelalte ţări şi una dintre primele măsuri pe care ţările o iau este cea de a reduce timpul de circulaţie pe durata nopţii. Este o măsură care a funcţionat. România este printre cele mai permisive. Sunt ţări mai dezvoltate unde după ora 6:00 nu se mai poate circula. Vom vedea cum va evolua. Eu zic că diferenţa faţă de data trecută, când am introdus această măsură, o fac dozele de vaccin. Am spus din momentul în care s-au relaxat puţin condiţiile în iarnă că depinde doar de noi să rămână acele condiţii. Din păcate, nu toată lumea a ascultat acele recomandări şi astăzi ne aflăm în faţa acestui fapt, trebuie să introducem această restricţie, o restricţie minoră dacă mă întrebaţi pe mine, având în vedere contextul european al pandemiei şi ce se întâmplă în alte ţări.