Topul parlamentarilor "cuminţi" şi "chiulangii" Citeşte aici
Raportul de monitorizare a prezenţei parlamentarilor la şedinţele de vot,remis de IPP, relevă o prezenţă mai bună a senatorilor, comparativ cu deputaţii şi o modificare a comportamentului parlamentarilor, în apropierea campaniei electorale.
Articol de Simona Mihăescu, 22 Februarie 2012, 09:43
Prezenţa deputaţilor la şedinţele de vot final a scăzut în ultimul trimestru al anului trecut cu 5% comparativ cu sesiunile anterioare, în timp ce cea a senatorilor a crescut cu 12%, potrivit raportului de monitorizare al Institutul de Politici Publice.
Raportul, publicat, marţi, relevă faptul că există parlamentari care nu au participat la nicio sesiune de vot final electronic din plen.
Deasemenea, raportul arată că a continuat fraudarea votul final din plen, prin parlamentarii care au votat atât cu propria cartelă cât şi cu a altor colegi.
Pentru a stopa acest fenomen îngrijorător, Institutul pentru Politici Publice a propus preşedinţilor de partide susţinerea unui proiect de lege deja redactat de Institut, prin care parlamentarii care votează pentru sine şi pentru alţi colegi să fie asimilaţi cetăţenilor care votează de mai multe ori în alegeri, urmând să fie pedepsiţi penal pentru astfel de fapte.
Topul prezenţilor şi absenţilor
în Camera Deputaţilor Topul prezenţilor şi absenţilor în Senat
Grafica: Alice Vasiloiu
Citeşte aici raportul.
Apropierea campaniei electorale începe să modifice comportamentul la vot al parlamentarilor, cel mai recent raport de monitorizare al Institutului pentru Politici Publice (IPP) asupra sesiunii septembrie – decembrie 2011 dat publicităţii marţi, arătând o creştere a ratei prezenţei mai ales la nivelul Senatului.
Numărul iniţiativelor legislative depuse de parlamentari este şi el în creştere în perspectiva alegerilor parlamentare prevăzute pentru toamna acestui an, din păcate nu şi calitatea/eficienţa acestora, iniţiativele guvernului fiind mai bine documentate şi ca atare mai degrabă votate prin comparaţie cu ale aleşilor.
Institutul pentru Politici Publice informează că perioada cuprinsă în analiză nu include şi greva parlamentară a Opoziţiei declanşată la începutul lui 2012.
Studiul IPP mai subliniază că sesiunea parlamentară septembrie-decembrie 2011 a fost una fără tensiuni majore între putere şi opoziţie.