Topul corupţilor din politică
În România, corupţia nu are culoare politică. De la Putere la Opoziţie, aleşi locali sau demnitari numiţi de partide în funcţii cheie au fost puşi sub acuzare pentru corupţie.
Articol de Alina Bordeiaşu, 10 Noiembrie 2011, 13:50
Curtea de Apel Cluj urmează să se pronunţe cu privire la cererea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a primarului Sorin Apostu reţinut joi seară pentru acuzaţii de luare de mită.
Edilul şef al municipiului Cluj-Napoca şi lider important în teritoriu al principalului partid aflat la putere este unul din cele mai sonore nume asociate cu dosare de corupţie în 2011.
Anul acesta, tot mai mulţi oficiali au fost bănuiţi sau puşi sub acuzare pentru fapte de coruţie, fie ei parlamentari, miniştri, secretari de stat sau reprezentanţi ai autorităţilor locale.
În aprilie, ministrul muncii la acea dată, Ioan Nelu Botiş, a demisionat din Guvern, după ce inspectorii ANI au ajuns la concluzia că se află într-un conflict de interese, având în vedere că soţia sa a fost angajată consilier într-un proiect finanţat de Guvern şi Uniunea Europeană.
Europarlamentarul PSD, Adrian Severin, a refuzat să-şi dea demisia din Parlamentul European, deşi procurorii anticorupţie au început urmărirea penală în cazul său pentru luare de mită şi trafic de influenţă.--fb1
El a fost acuzat că ar fi primit bani pentru a introduce un amendament la un proiect de lege în Parlamentul European.
În urmă cu câteva zile, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Gheorghe Sârbu, a fost trimis în judecată de către procurori pentru luare de mită şi suspendat din funcţie de către premier.
La nivelul primarilor şi al preşedinţilor de consilii judeţene, acuzaţiile au venit una după alta.
La începutul anului, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Niculescu, a fost arestat preventiv sub acuzaţia de luare de mită şi fraudare de fonduri europene.
Procurorii DNA l-au pus sub învinuire pentru trafic de influenţă şi pe Mircea Man, preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş.
El este acuzat că ar fi intervenit în numirea unui director.
Un alt reprezentant al puterii trimis în judecată este şi Silviu Bian, fost şef al ANOFM şi vicepreşedinte al PDL Alba, care a fost prins în flagrant, în timp ce lua mită de la angajaţii săi.
Numele vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, reţinut pentru luare de mită, a fost din nou menţionat, odată cu reţinerea primarului municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu.
Ambii ar fi primit bani pentru încheierea unor contracte de salubrizare - susţin procurorii.
Pentru că tot mai mulţi membri PDL au ajuns să fie cercetaţi de către DNA, democrat-liberalii s-au angajat ca odată cu adoptarea Codului Etic, atunci când apar probleme de integritate, cu sau fără conotaţie penală, să adopte sancţiunile care se impun.