Titus Corlăţean: Traian Băsescu trebuie să apere interesele României la Bruxelles
Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a afirmat că ar trebui ca poziţia pe care o va exprima preşedintele Traian Băsescu la Consiliul European să corespundă intereselor ţării noastre, nu celor ale PPE.
Articol de Alina Dobrinescu, 19 Noiembrie 2012, 12:08
Titus Corlăţean a declarat, luni, că speră "ca poziţia pe care preşedintele Băsescu o va exprima la Consiliul European extraordinar să fie cea care să corespundă cu adevărat intereselor de dezvoltare a României în următorii ani'', fiind vorba de ''necesitatea ca România să primească din bugetul Uniunii, în perioada 2014-2020, resursele necesare pentru dezvoltare'.
"Această poziţie nu este nici singulară, nu ar trebui să fie nici surprinzătoare, pentru simplul motiv că facem parte dintr-un grup mai mare de state membre ale UE, care au o profundă nemulţumire faţă de propunerea pe care preşedintele Van Rompuy a formulat-o, această tăiere drastică, dramatică de fonduri, care se prefigurează a fi alocate în domenii importante în bugetul viitor al UE. "Prietenii Coeziunii", din care şi România face parte, au spus-o foarte clar: nu suntem mulţumiţi cu această propunere", a declarat ministrul de Externe la RFI.
Ministrul de externe susţine că România trebuie să-şi apere interesele în disputa privind bugetul UE.
"Suntem obligaţi să jucăm acest joc (...). Dacă această propunere este inacceptabilă, nu vom sprijini adoptarea acestei formule de buget! Practic, acest lucru echivalează cu un drept de veto. Or suntem obligaţi să jucăm acest joc şi nu să căutăm pretexte, unele chiar pentru a ieşi dintr-o poziţie inconfortabilă, cum se află în clipa de faţă preşedintele Băsescu faţă de liderii aparţinând aceleiaşi familii politice, PPE. Trebuie să ne poziţionăm din punctul de vedere al intereselor României şi nu din punctul de vedere al intereselor de partid politic la nivel european", a spus Corlăţean.
"România nu trebuie să se exprime singular, ci împreună cu membrii din grupul "Prieteni ai Coeziunii"
Întrebat ce propunere ar putea fi acceptabilă României, ministrul a susţinut că cea avansată iniţial de Comisie este o foarte bună bază de lucru şi că ţara noastră s-ar putea raporta la aceasta.
"Sunt foarte multe state central-est-europene membre ale Uniunii Europene şi nu numai, care avem un punct de vedere foarte clar: aceste state, inclusiv România, au nevoie în baza principiului solidarităţii, să primească resursele necesare, pentru a diminua decalajul de dezvoltare în următorii ani.Iată că există o bază de lucru, pe care noi o putem sprijini. Pentru asta, însă, este nevoie ca vocea României să se exprime foarte clar, nu singular, ci împreună cu ceilalţi membri din grupul de "Prieteni ai Coeziunii", a precizat el.
Titus Corlăţean a mai adăugat că în cazul în care nu se ajunge la un acord privind bugetul UE, la Consiliul European negocierile vor continua.
"Evident că negocierile vor continua şi evident că se va căuta până la urmă o soluţie de compromis, aşa a fost de fiecare dată. Dar să te retragi din luptă şi din negocierea politică de la bun început, pentru a nu-ţi deranja partenerii, liderii europeni din aceeaşi familie, PPE, mi se pare o chestiune absolut condamnabilă. Cel care merge la Consiliul European şi şi-a asumat această reprezentare trebuie să respecte interesul real al societăţii româneşti, respectiv alocarea de resurse pentru dezvoltare de la bugetul UE, care chiar să fie importante", a mai spus Titus Corlăţean.