Titus Corlăţean solicită grăbirea procedurilor de aducere a ţară a victimelor
Ministrul de externe, Titus Corlăţean, le-a solicitat autorităţilor muntenegrene să simplifice şi să grăbească aceste proceduri, pentru ca şi avionul cu decedaţi să ajungă la Bucureşti, tot marţi.
Articol de Carmen Gavrilă, 25 Iunie 2013, 13:58
Ministrul de externe, Titus Corlăţean a declarat, marţi după amiază, că procedurile de informare a familiilor victimelor sunt în plină desfăşurate.
Aflat de luni, la Podgorica, Titus Corlăţean a dat asigurări că Ministerul de Interne este în contact şi va anunţa familiile persoanelor decedate.
"Ministerul de Interne, potrivit procedurilor, este în contact şi va anunţa familiile persoanelor decedate şi, bineînţeles, pentru a veni să urmeze aceste proceduri de identificare", a spus Corlăţean.
Acesta i-a declarat redactorului RRA că românii implicaţi în accidentul din Muntenegru vor ajunge cel mai probabil în Bucureşti foarte curând.
Mai complicat este transportul în cazul persoanelor decedate, pentru că este nevoie de o serie de proceduri legale care pot dura mai mult.
Ministrul de externe, Titus Corlăţean, le-a solicitat autorităţilor muntenegrene să simplifice şi să grăbească aceste proceduri, pentru ca şi avionul cu decedaţi să ajungă la Bucureşti, tot marţi.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Brânduşa Predescu, a anunţat că toţi românii decedaţi au fost identificaţi şi că deja Ministerul de Interne a început să anunţe oficial fiecare familie în parte.
În ce priveşte răniţii, şi familiile lor au fost informate la ce spitale vor ajunge aceştia - a spus Brânduşa Predescu.
"A fost finalizată evaluarea stării de sănătate a pacienţilor, a fost finalizată şi operaţiunea repartizării acestora pe cele patru spitale din Bucureşti care urmează să îi primească: Floreasca, Elias, Bagdasar Arseni şi Spitalul Universitar. Celula de criză constituită la nivelul Ministerului Afacerilor Externe a luat în această dimineaţă contact individual cu familiile celor care urmează să sosească astăzi în ţară" a anunţat Predescu.
Marţi, poliţia din Muntenegru a confirmat că şoferul autocarului în momentul accidentului a murit la spital.
În ce priveşte celălalt şofer, Poliţia Capitalei a confirmat că acesta era poliţist şi se afla în timpul său liber.
Poliţia a precizat că nu există nicio contradicţie între munca de şofer şi cea de poliţist.
Între timp au apărut informaţii noi privind cauzele accidentului. Se pare că şoferul ar fi încercat să evite câţiva copii care se aflau pe pod, duminică, ceea ce a dus la derapaj şi căderea autocarului de pe pod.
Pe lângă ancheta în desfăşurare în Muntenegru, şi procurorii români au deschis propria anchetă şi au anunţat că vor să o preia pe cea din Muntenegru, dar asta depinde de legislaţia internaţională în domeniu.
De altfel, Titus Corlăţean a declarat la Radio România că Ministerul de Externe va spijini Procuratura în măsura competenţelor diplomatice, aminteşte redactorul RRA.