Titus Corlăţean, invitat de Nemeth Zsolt la dialog pe tema minorităţilor
Secretarul de stat în Ministerul de Externe ungar, Németh Zsolt, îl invită pe ministrul român de externe, Titus Corlăţean, la un dialog privind relaţiile minorităţilor naţionale din România şi Ungaria.
Articol de Simona Mihăescu, 19 August 2012, 10:28
Declaraţia lui Zsolt este răspunsul la recentele afirmaţii ale ministrului Titus Corlăţean privind minoritatea română din Ungaria, despre care a spus că are o situaţie precară în comparaţie cu cea maghiară din România.
Secretarul de stat în Ministerul de Externe din Ungaria, Nemeth Zsolt, s-a aflat vineri, la Cluj-Napoca cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, unde s-a întâlnit cu primarul Clujului, Emil Boc.
După întâlnire, Zsolt i-a transmis ministrului de Externe român, Titus Corlățean, să îi onoreze cu un dialog, nu cu declarații unilaterale.
"Să ne onoreze cu dialogul și nu cu declarații unilaterale mai ales cu privire la probleme legate de minoritățile naționale"a spus secretarul de stat al Ungariei.
Oficialul ungur a mai spus că dacă la bază se află respectul reciproc şi dialogul se pot găsi soluţii la toate problemele.
"Dialogul și respectul reciproc al celor două popoare, al poporului român și al poporului maghiar, poate fi soluția la orice fel de probleme ce se ivesc pe viitor. Și afirm aceasta cu respect și cu mândrie în prezența fostului premier al statului", a declarat, vineri, Nemeth Zsolt, secretar de stat în Ministerul de Externe din Ungaria, în biroul primarului Clujului, Emil Boc.
Corlăţean: Ungaria se raportează în sens negativ faţă de minoritatea română
Răspunzând unei întrebări adresate de un reporter în cadrul unui interviu transmis de canalul TVR Internaţional, Titus Corlăţean, ministrul român de Externe a afirmat că Ungaria se raportează în alt mod faţă de minoritatea română, decât România faţă de cea maghiară. “Cu alte cuvinte, în sens negativ” – a precizat ministrul, transmite Rador.
Ministrul de Externe a adăugat că, începând din anii ’90, partea română a semnalat Budapestei multe probleme, cum ar fi de exemplu asigurarea reprezentării parlamentare a minorităţii române, care însă nu s-au rezolvat de atunci. Potrivit ministrului, guvernele de la Budapesta nu acordă sprijin suficient sau doar mimează acordarea de ajutor pentru ca minoritatea română din Ungaria să îşi poată apăra identitatea culturală.