Timmermans: Controlul magistraților nu trebuie făcut de politicieni
Controlul magistraților nu trebuie făcut de politicieni, de oameni din guvern, ci de cei din sistemul judiciar. Acesta este un principiu extrem de important: separarea puterilor în stat, a spus Frans Timmermans.
Articol de Carmen Gavrilă, 02 Martie 2018, 08:36
România a făcut progrese considerabile în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, dar nu trebuie, acum, să dea înapoi, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, la finalul seriei de întâlniri cu autorităţile de la Bucureşti.
Timmermans a spus că Mecanismul de Cooperare şi Verificare poate fi încheiat doar dacă se respectă condiţionalităţile şi a atras atenţia că verificările magistraţilor trebuie să fie făcute de colegii de breaslă, nu de factori politici.
Oficialul european consideră că nu există niciun dubiu că justiţia română este independentă, dar atacurile publice din ultima vreme la adresa ei crează o imagine negativă României.
În ceea ce priveşte posibila demitere a Codruţei Kovesi de la şefia DNA, Frans Timmermans a spus că magistraţii trebuie controlaţi doar de magistraţi atunci când există suspiciuni că ar fi greşit şi nu de ministrul justiţiei, de exemplu.
"Controlul nu trebuie făcut de politicieni, de oameni din guvern, ci de cei din sistemul judiciar. Acesta este un principiu extrem de important: separarea puterilor în stat", a spus Frans Timmermans.
Frans Timmermans a atras atenţia că separarea puterilor în stat este doar de formă, dacă, de exemplu, justiţia este atacată în presă şi se sugerează că ar fi ceva în neregulă cu ea, ceea ce nu este cazul, după părerea Comisiei Europene.
Aşa ceva trebuie evitat, a spus Timmermans, care a adăugat că nu se pune însă problema activării articolului 7 din Tratatul UE, care prevede suspendarea dreptului de vot, pentru că în România statul de drept nu este în pricol iminent ca în Polonia.
Vicepreşedintele Comisiei Europene a spus că a venit la Bucureşti şi a cerut întâlniri cu toţi cei implicaţi în chestiunea justiţiei ca să nu mai existe îndoieli că la Bruxelles nu ajung informaţii corecte.
Frans Timmermans a discutat cu şeful statului, Klaus Iohannis, cu preşedinţii celor două camere parlamentare, cu premierul Viorica Dăncilă, cu reprezentanţi ai sistemului judiciar şi cu membrii Comisiei parlamentare pentru modificarea legilor justiţiei.
Cum atât vicepreşedintele Comisiei Europene, cât şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, fac parte din aceeaşi familie politică europeană a social-democrată, Frans Timmermans a declarat că i-a spus lui Liviu Dragnea că social-democraţii europeni sunt în general preocupaţi de protecţia socială, sănătate, educaţie, crearea numărului de locuri de muncă, şi mai puţin de justiţie.