Timișoara marchează 28 de ani de la Revoluția din 1989
Momentele trăite în decembrie 1989 au fost rememorate de câteva zeci de revoluţionari, care au participat la şedinţa omagială dedicată împlinirii a 28 de ani de la izbucnirea Revoluţiei de la Timişoara.
Articol de Alina Bujancă, 17 Decembrie 2017, 07:32
La Timişoara a început, ieri, seria de manifestări comemorative la împlinirea a 28 de ani de la declanşarea Revoluţiei din decembrie 1989, care a dus la căderea comunismului.
Membrii asociaţiilor de revoluţionari au participat la o şedinţă specială a Consiliului local.
De asemenea, la Opera din Timişoara, a fost deschisă o expoziţie de artă plastică intitulată "Revoluţie - libertate".
Au fost organizate expoziţii, lansări de carte şi un marş pe traseul revoluţiei.
Momentele trăite în decembrie 1989 au fost rememorate de câteva zeci de revoluţionari, care au participat la şedinţa omagială dedicată împlinirii a 28 de ani de la izbucnirea Revoluţiei de la Timişoara.
"Atitudinea noastră de atunci, clar, a fost determinată de frica şi ura produsă de acel regim şi dragostea pentru ceea ce însemna poporul român care nu trebuia să mai stea în teroarea respectivă - fără căldură, fără curent, fărâ mâncare..."
Reporter: Cum vedeţi dumneavoastră împlinirea idealurilor de la revoluţie?
"Nu le prea văd împlinite. Ţara mai are multe de înfăptuit".
"După 28 de ani mă nemulţumeşte că n-am reuşit să definitivăm nişte adevăruri care trebuiau cunoscute de mult şi este vorba despre dosarele Revoluţiei române. Cei care au studiat aceste dosare încă nu ne dau niciun răspuns".
Reporter: Domnule Claudiu Iordache, sunteţi din nou prezent aici la Timişoara.
Claudiu Iordache: "Mai avem doi ani până când vom atinge pragul celor 30 de ani. Sentimentul meu este că mulţi români nu-şi vor aminti de Revoluţia română, care le-a oferit libertate, care a scutit o generaţie întreagă de o dictatură ce părea de neclintit, la care s-au sacrificat peste 1.860 de români pentru ca această libertate să fie efectivă".
Manifestările au continuat şi spre seară, când sute de oameni au participat la un marş pe traseul revoluţiei sub motto-ul "Eroii nu mor niciodată".
De asemenea, foşti revoluţionari din cadrul Asociaţiei ALTAR au ţinut o veghe cu lumânări pe treptele Catedralei din Timişoara şi au format o cruce uriaşa din candele pe caldarâmul din Piaţă Victoriei în amintirea celor căzuţi pentru libertate.
Evenimentele comemorative vor continua şi astăzi la Timişoara, unde este zi de doliu.